Спектакълът е отличен с награда Златна муза през 2019 година. Снимки Държавна опера Бургас

Спектакълът е отличен с награда Златна муза през 2019 година. Снимки Държавна опера Бургас

Полина Иванова ще дебютира в ролята на Гамзати в балетнат акласика "Баядерка" тази вечер на сцената на Летния театър в Бургас. Постановка и режисура - Веса Тонова. Балетният спектакъле част от програмата на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", реализирани успешно за четиринадесета поредна година от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Хореографията на спектакъла "Баядерка" е на дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова, а постановката е дебютът й като хореограф. Сценографията е на световноизвестния художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на една от най-добрите костюмографи, за съжаление, вече не е между нас – Цветанка Петкова-Стойнова. Асистент-балетмайстор е Галина Калчева, която е репетитор на балетната трупа към Бургаската опера, помощник-режисьор е Петър Тихолов.

В ролите на сцената на Летния театър утре ще се представят: примабалерината Иванина Иванова – като Никия, премиер-балетистът Емил Йорданов влиза в образа на Солор. Полина Иванова дебютира в образа на Гамзати. В образите на Златния бог и Мадхавая влиза Даниел Тичков, Брамин – Светлан Николов, Раджа – Бранимир Недков, Прислужница на Гамзати – София Ловджиева. В балета участват и: Яна Бердута, Анелия Иванова, Натали Иванова, Ива Овчарова, Събина Косева, Мария Тодорова, Теодор Цаков, Кирил Филипов, Стефан Типиков и ансамбъл на балета към Държавна опера – Бургас.

"Баядерка" разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, която е влюбена в Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва. Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Солор е съкрушен от смъртта на любимата си. Под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.

Постановката на Държавна опера – Бургас "Баядерка" беше отличена с награда "Златна муза" на церемонията на сдружение "Асоциация на хореографите в България", която се проведе в Зала I на НДК в Международния ден на балета – 29 април 2019 г. за постановка и режисура.

Галерия