Карнавалът е традиционен за Бургас

Карнавалът е традиционен за Бургас

Облечени с костюми на растения и животни деца ще дефилират по улиците на Бургас. Дефилето е част от традиционния карнавал, който се организира от Българска фондация "Биоразнообразие", Община Бургас и Регионална инспекция по околна среда и води.

"Тази година променяме формата на Карнавала на биоразнообразието, който организираме заедно вече за 9-та година. Искаме да дадем възможност на децата и техните ръководители да дефилират от Общината до Морската градина, за да могат колкото се може повече хора да видят красотата и идейността на костюмите им и да се запознаят с редките видове растения и животни, които те представя", споделят организаторите.

Празникът ще започне на 22 май (сряда) от 17.00 часа от площада пред Община Бургас. Под звуците на тромпет и барабан децата и техните преподаватели и родители ще преминат по ул. Богориди и шествието ще завърши в 17.30 на лятна сцена "Охлюва", където участниците ще дефилират и ще се представят. Там ще бъдат връчени и наградите на журито за най-ефектен костюм на диво растение и животно, срещащо се в България, за атрактивно представяне на местообитание или екосистема - река, езеро, гора и др. Ще има награда за най-оригинален "зелен" костюм от рециклирани материали, както и за най-ефектно и артистично дефилиране (имитиране на животно/ растение и др.). Ще бъде отличено и най-атрактивното учебно заведение (детска градина/училище).

България е в челната тройка на Европа по богатство на своята природа и не случайно над 30% от територията й е в включена в Европейската екологична мрежа Натура 2000. В териториалния обхват на РИОСВ - Бургас има 127 защитени територии, от които 7 резервата, 5 поддържани резервата, един природен парк "Странджа", 59 защитени местности и 55 природни забележителности. В Бургаска област има над 35 защитени Натура 2000 зони.

Галерия