Децата от третите класове се включиха в изписването на имената си на глаголица, азбуката създадена от Кирил и Методий. Снимки Черноморие-бг

Децата от третите класове се включиха в изписването на имената си на глаголица, азбуката създадена от Кирил и Методий. Снимки Черноморие-бг

Деца пишат имената си на глаголица, азбуката, която е създадена от солунските братя Кирил и Методий. В инициативата се включиха ученици от бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" навръх патронния си празник. Децата от III "в" и III "д" класове с класни ръководители Анна Стоянова и Сирма Николова се представиха блестяща. Уменията да напишат личните си имена те са усволи само за няколко дни.

Показното бе част от събитието по случай патронния празник на най-старото бургаско школо. На 11-ти май Православната църква почита свети равноапостолни Методий и Кирил. Техните имена носи и училището.

Празникът започна пред паметника на двамата братя в Морската градина. Там ученици поставиха венец и цветя. Паметникът е изработен от Юрий Орехов през 1978 година в рамките на Международния симпозиум по скулптура, който се е провеждал в продължение на години в Бургас. Паметникът на двамата славянски просветители се издига на алея "Журналист" в Морската.

Отбелязването на патронния празник продължи в двора на гимназията с концерт и награждаване на отличените ученици, завоювали медали от национални и регионални състезания, сред които и "Математика без граници". Бургаските малки математици от СУ "Св. св. Кирил и Методий" се състезаваха в десетото издание на състезанието заедно с 15 723 ученици от 23-ти държави от 5-те континента. Директорката на елитното бургасддко училище Снежана Няголова връчи лично медалите на отличените - за първо място - четири златни, за второ - 11 сребърни и на трето място 22 - сребърни медала. Много аплодисменти получиха всички наградени, силни бяха ръкоплясканията за златните медалисти - Равдослав Христов, Мартин Димитров, Йоана Янчева и Васил Петров. Празникът продължи с много танци и песни и танци, които огласяха училищния двор.

Кулминацията на празника е тази вечер от 17.30 часа, когато е големият концерт в Летния театър.

Галерия