В момента издръжката на дете е 840 лева. Снимката е илюстративна

В момента издръжката на дете е 840 лева. Снимката е илюстративна

Родителите няма да плащат месечна такса за посещение на детето им в детска ясла и градина. Издръжката на всяко дете в ясла и градина става със средства от бюджета на общините. Размерът на тази издръжка е различен във всяка община.

В националния бюджет за настоящата година са заложени 85 млн. лева в перо образование, за да станат яслите и градините безплатни за родителите. Предстои проекта за бюджет да бъде входиран и гласуван в парламента. Очаква се той да стане факт през март.

В община Бургас има над 10 000 деца, които посещават ясли и градини. Издръжката на дете в градина е 840 лева. Парите отиват за храна, консумативи, ток, вода, отопление и други. Тези пари се залагат всяка година в бюджета на Община Бургас за издръжката на всяко дете. Родителите плащат месечна такса за посещение на ясла или градина. Минималната такса е 18 лева на месец. Тя стига 30 лева, само ако детето е посещавало яслата или градината през всички работни дни.

С новото предложение на правителството родителите няма да плащат месечна такса от април, понеже се смята, че бюджетът ще бъде приет до края на март.

Издръжката на децата ще продължи да бъде задължение на общината. "Различното сега е, че от държавния бюджет на общините ще бъдат предоставени част от средствата за издръжка, които Общината плаща всяка година. По предварителни разчети за всяко дете ще се превежда малко над 600 лева. Очакваме да видим крайните цифри, за да знаем каква сума да заложим в бюджета за настоящата година за издръжка на дете", каза за "Черноморие" Юорданка Ананиева - зам.-кмет по образование в Община Бургас.

След като новите правила влязат в сила в бюджетите на общините няма да влизат средства от месечни такси.

Средствата за заплати на персонала са от разходи по перо "Делегирани държавни дейности".