Елена Хайтова прекарва известно време всяко лято в бургас. Снимка Лина Главинова

Елена Хайтова прекарва известно време всяко лято в бургас. Снимка Лина Главинова

Наследниците на Николай Хайтов - Елена, Александър и Здравец се подготвят да отпразнуват 100 години от рождението му. "Годишнината на нашия баща е на 15-ти септември 2019 година. Синхронизирахме някои от идеите си, макар че има цяла година до тогава. Надявам се и Съюзът на българските писатели навреме да отдаде заслуженото на писателя, родолюбец. Знаем, че издателство "Захари Стоянов" ще издаде последните томове от поредицата с избрани произведения на Николай Хайтов", довери пред сайт "Черноморие" дъщерята на автора на "Диви разкази" - Елена Хайтова.

Нейният брат Здравец, който е архитект, е включен в проекта - "Пловдив - културна столица на Европа'2019". По негова идея в родното село на Николай Хайтов - Яврово, ще бъдат нарисувани стенописи с образи на герои от произведения на писателя, както и и карикатури на другия популярен негов земляк - Борис Димовски.

Другият брат на Елена - Александър, автор на много от паметниците на баща им, има идея за нов паметник на писателя.

Елена Хайтова е най-голямата от трите деца на писателя. Те позната у нас и в чужбина като журналистка, писателката, публицист, автор на няколко книги, сред които и тази за Валя Балканска. С голям отзвук са "Баща ми най-девет разказ" - 2003 година и "Гладиаторът Хайтов" - 2009 година, както и "Безумният Орфей" - 2007 година за съпруга й Николай Гигов - поет, писател, публицист и изследовател на Орфей. Неразделно колегиално и професионално приятелство свързва зетят Гигов с тъста - Хайтов - до кончината на писателя през 2002 година.

Сега в навечерието на 100 години от рождението на Николай Хайтов Елена подготвя нова книга. Засега тя е с работно заглавие "Орлите в битка". Първата част ще бъде озаглавена - "Заветът на козия рог", а втората - "За Орфей". "В тази книга срещам Николай Хайтов и Никола Гигов, които през целия си творчески живот са се борили за българщината", сподели развълнувано Елена Хайтова. В първата част "Заветът на козия рог" авторката събира кореспонденциите на баща си, истории от младите му години, разказва за приятелство му с Петър Кирчев  продължило цял живот, както и това с художника Иван Христов. Читателят ще прочете размислите на писателя за таланта на оперния бас Николай Гяуров и връзката му с Родопите. В книгата Елена Хайтова отделя място на двамата титани в българската култура - родените в село Яврово - карикатурист Борис Димовски и писателя Николай Хайтов. Във втората част на книгата си "За Орфей" писателката разказва за своя съпруг Никола Гигов, за пътешествията им по света, разпространявайки и популяризирайки Орфей.