Децата от Несебър изпратиха мартеници в Одрин

Това е поредният им жест реализиран съвместно с несебърската фондация "Европейски инициативи-Димитър Янков".

 

Тази инициатива на фондацията се превърна в традиция през последните години и се провежда съвместно с най-сърцата българка в Одрин - Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин –отец Александър Чъкърък.

С част от мартениците ще бъде подредена изложба в българския храм в Одрин "Свети Георги". Другите мартеници ще бъдат вързани на българите в града.

Освен осигурените фабрично изработени мартеници, празничната пратка за Одрин съдържа и множество направени от децата творчески мартеници с морски охлюви, миди и др. материали в оригинални композиции.

"Тази година в детската работилница за изработване на мартеници за Одрин, заедно с деца от всички селища в общината участваха и деца от детския социален дом в с. Кошарица", уточни Мима Петрова, директор на Общинския детски комплекс в Несебър.

Несебърската фондация и детският комплекс вече от 5-6 години насам реализират съвместни инициативи за разпространение на българската култура и национални традиции по света и в подкрепа на българите в чужбина и на млади таланти. Те осъществиха м.г. "Български Великден" в Одрин, с пресъздаване на автентичния ритуал по боядисването на яйца, а на голям фолклорен концерт в двора на храма бяха дарени шарени великденски яйца на жителите на града.