Жена става областен управител на област Бургас

Жена става областен управител на област Бургас

Декан на Центъра по юридически науки в Бургаския свободен университет - проф. д.н. Мария Нейкова Кънева е назначена за областен управител на област Бургас. Министерски съвет прие решение, с което сменя всички 24 областни управители в страната. Мария Нейкова ще поеме поста от досегашния областен управител Вълчо Чолаков.

Мария Нейкова Кънева е родена на 6 юли 1967 г. в ямболското село Тенево. Завършила е ветеринарен техникум в Стара Загора, след което започва работа в ДВСК - Нова Загора. В края на 2000 г. завършва право в Бургаския свободен университет. Още през първите месеци на следването си в Бургас започва работа като консултант по приватизацията на "Агробиохим". През 1999 г. става експерт в Регионалната здравно осигурителна каса, а по-късно зам.-директор на Здравната каса. Била е предложена за депутат от НДСВ, но 5 минути преди крайния срок за регистрация на листите сама си оттегля кандидатурата с мотив "лични причини".

В периода 2001 г. - 2009 г. Мария Нейкова била областен управител на Стара Загора, а преди това е била зам.-директор на Регионалната здравно осигурителна каса в Стара Загора.

През 2009 година е била трета в листата на НДСВ в Стара Загора за парламентарните избори.

От 2018 година е декан на Центъра по юридически науки в Бургаския свободен университет. Професор е по административно право и процес от 1 октомври 2018 година.