Делегацията посети острова, който се намира в Созопол. Снимки Министерство на културата

Делегацията посети острова, който се намира в Созопол. Снимки Министерство на културата

Помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел "Европа" в Центъра за световно наследство - Берта де Санкристобал посетиха днес остров "Св. св. Кирик и Юлита" в Созопол. Г-н Отоне сподели, че се водят дългогодишни разговори за изграждането на Център на изкуствата, включително с предишни министри на културата. Идеята да се възстанови и съхрани исторически онова, което е открито тук, е добра, посочи той и определи това като възможност не само за България, но и за човечеството. 

Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал разгледаха острова заедно с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, областния управител на Бургас Мария Нейкова, председателя на Инициативния комитет за изграждане на център за изкуствата "Св. св. Кирик и Юлита" проф. Велислав Минеков, директора на Центъра за подводна археология (ЦПА) д-р Найден Прахов, главния архитект на Община Созопол Радост Георгиева и други представители от местната власт.

"Интересно е да видим на едно и също място не само археологически обекти, но и подводно културно наследство. Също така и сгради, които са уникални не само като архитектура и история, но и с локацията си", коментира Ернесто Отоне.

"Сложността произтича от това, когато имаме град с неголямо население, при който се наблюдава пик на посещенията през летните месеци. Идеята е да се намери начин за непрекъснатост на тези посещения през цялата година, вместо те да са концентрирани в определени месеци", каза още помощник-генералният директор на ЮНЕСКО.

Г-н Отоне допълни, че за да се построи този обект, който е исторически, археологически и културен, трябва да се намери връзката не само с археологическите и подводните изследвания, но и с обществеността.

"Целта на ЮНЕСКО е да подкрепи начина, по който да се намери възможност за това", отбеляза той.

След обиколката на острова делегацията се отправи на разходка из Стария град на Созопол.

Галерия