Проф. Радойнова представи сборника с доклади Паметта е жива. Снимки Лина Главинова

Проф. Радойнова представи сборника с доклади Паметта е жива. Снимки Лина Главинова

Делото на фолклориста проф. Тодор Иванов Живков събра след 11 години неговите студенти. Толкова години минаха от последните Научни четения по хуманитаристика, които се провеждаха в рамките на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Поводът за тяхното възраждане е 80 години от рождението на професора, които се навършват това лято. Двигател за възкресяването на Научните четения е проф. Диана Радойнова. Тя получи подкрепата на Община Бургас, която финансира издаването на сборника "Паметта е жива". В него са включени докладите от тазгодишното издание на научния форум, който се проведе в експозиционен център "Флора" в морския град.

Началото на научните четения слага проф. Тодор Иванов Живков през 1996 година. Професорът тогава е един от лидерите, дългогодишен научен консултант и председател на Организационния комитет на Международния фолклорен фестивал. Той бе основен двигател и ментор на фестивалния екип повече от 20 години, до самата си кончина през 2001 година. Създадените от него Научни четения по хуманитаристика събираха фолклористи, етнографи и етнолози - представители на научни институти, университети, краеведски организации и  на състави за  фолклор.

В съпътстващата програма на МФФ - Бургас бяха и ателиетата, изложбите и презентациите, които организираше Регионален исторически музей. Те се случваха до 2008-ма година, след което прекъснаха. Макар и само на видео стената моментите от тези незабравими срещи в двора на Етнографския музей бяха възкресени от Росица Топалова от РИМ - Бургас. Тя изнесе доклад на тема: "Четири сватби, едно ревю и не само". В него тя описва традициите при сватбения обичай при българи, турци, гърци и цигани, които са представени през 2006, 2007 и 2008-ма година в рамките на МФФ. "И сега имаме потенциал да направим фестивала вълнуващ", призна Росица Топалова.

Участниците в първото възстановено издание на Научните четения по фолклористика изнесоха доклади по теми, които са били коментирани от проф. Живков на първото издание на форума, който той създава преди повече от 20 години. В четенията се включиха студентите на проф. Живков - проф. Диана Радойнова, Лозанка Пейчева, Венцислав Димов, както и докторантът Горан Стефанов и Пламена Кирова от РИМ - Бургас.

Във форума участваха и дъщерите на проф. Живков - Ангелина и Иглика. "Никой не е по-благодарен от нас, родата, за възстановяването на тези четения. Когато татко почина си дадохме сметка колко велик е бил", казаха дъщерите на професора.

Галерия