На тази снимка се вижда как работника подхожда с ъглошлайфа към скулптурата. Снимки Иван Митев

На тази снимка се вижда как работника подхожда с ъглошлайфа към скулптурата. Снимки Иван Митев

Демонтажът на Грамофона, който се намира на бургаската улица "Алеко Богориди", взриви социалните мрежи. Иван Митев е пуликувал две снимки на скулптурата на Руси Стоянов. На едната работник държи ъглошлайф в ръка и явно се опитва да реже част от творбата. "С очите си видях, че режат с ъглошлайф. Не си личи на снимките, но вече доста беше разчленено по ръбовете. Явно ще го съхраняват, ама на парчета", е написал като отговор на зададен въпрос под снимката Митев.

"Грамофонът ще бъде демонтиран без да се нарушава цялостта му. Той ще бъде съхранен в склад и когато ремонтът на улицата приключи ще бъде върнат на мястото му", коментира пред "Черноморие" Весела Йорданова - директор на дирекция "Култура и връзки с обществеността" в Община Бургас. Работникът, който е сниман е служител на фирмата, която спечели конкурса на Общината за обновяване на улицата.

Скулптурата трябва да бъде демонтирана, за да бъде извършена подмяната на водопровода и преместването на ел таблото, което се намира в близост. 

В момента на място работи фирмата, наета от ВиК, която трябва да подмени водопровода и да монтира новите домови отклонения. Тя трябва да приключи дейностите си до края на годината.

След това ще започне същинското обновяване на пешеходната улица, което е част от проекта на Община Бургас за реконструкция на ларгото. То ще обхване участъка от пресечката с улица "Лермонтов" до пресечката с булевард "Демокрация". Обществената поръчка, обявена от Община Бургас, за избор на фирма изпълнител бе спечелен от "Виа конструкт груп" ЕООД. Стойността на обекта е 2 813 000 лева без ДДС. Средствата са осигурени от програма "Региони в растеж". 

Проектът предвижда подмяна на мрежата, смяна на настилката, промяна на градската среда, поставяне на паркова мебел, освежаване на съществуващия фонтан, както и на Грамофона, ще има зони за безплатен интернет, ще бъдат поставени цветарници и ново LED осветление и други.

Обновяването на улица "Алеко Богориди" е част от проекта за реконструкция на ларгото на Бургас - "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас". Първият етап от проекта започна през 2010 година и се реализира със средства от оперативна програма "Регионално развитие", които Община Бургас получи от ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Стойността му бе 3 781 302,62 лева.

Проектът за обновяване на централните пешеходни улици в морския град е на архитектурно студио "Атика 5". Тъй като проектът бе изготвен преди няколко години, сега се наложи да бъдат нанесени леко корекции за неговото осъвременяване в участъка, който предстои да бъде ремонтиран.

Галерия