Нито съм одобрявал програмата, нито съм осигурявал финансиране, нито съм избирал изпълнител, нито съм избирал надзор, нито съм строил, нито съм приемал, нито съм въвеждал в експлоатация, нито съм плащал изпълнението на проекта за тръбопровода във Варненското езеро, заяви на брифинг кметът на Варна Иван Портних. Снимка Община Варна

Нито съм одобрявал програмата, нито съм осигурявал финансиране, нито съм избирал изпълнител, нито съм избирал надзор, нито съм строил, нито съм приемал, нито съм въвеждал в експлоатация, нито съм плащал изпълнението на проекта за тръбопровода във Варненското езеро, заяви на брифинг кметът на Варна Иван Портних. Снимка Община Варна

Промяната за Варна е спряното развитие на града! Година и половина след началото на новия програмен период правителството все още не е договорило нито една национална програма! В тях е съсредоточен огромен финансов ресурс, който е изключително важен в ситуация на тежка икономическа криза - както за общините, така и за бизнеса, за университетите, за неправителствения сектор. И докато чакаме отделните министерства да си свършат работата, инфлацията изяжда огромна част от тези средства.

Това коментира на брифинг кметът на морската столица Иван Портних. Той подчерта, че Община Варна има изготвен стратегически документ – План за развитието на община Варна (ПИРО), но забавянето на програмите означава забавяне на реализирането на плана, тъй като липсват възможности за финансиране на съответните проекти за нови улици, училища, детски градини, социални центрове, индустриални паркове.

Кметът на Варна с обвинение, заради тръбата на езерото

Според кмета бойкотът на развитието на Варна не е от вчера. Той припомни как предложението на ГЕРБ, направено между първо и второ четене на републиканския бюджет, за осигуряване на близо 213 млн. лв. повече за капиталови разходи за Варненска област, бе отхвърлено от управляващите.

"Борислав Гуцанов от БСП, Стоян Михалев от ДБ, както и всички знайни и незнайни депутати от ИТН и ПП категорично не подкрепиха това предложение, с което лишиха региона и Варна от възможности за реализиране на големи инфраструктурни проекти. Затова е цинизъм същите тези хора днес да се бият в гърдите как Варна трябва да има лоби в парламента, което да защитава интересите на града!", каза Иван Портних. Той припомни, че липсва държавна подкрепа за икономическата зона, за автомагистрала "Хемус", автомагистрала "Черно море", а темата за нов мост над езерото изобщо е отпаднала от дневния ред на управляващите, въпреки мащабното й предизборно експлоатиране.

"Нито съм одобрявал програмата, нито съм осигурявал финансиране, нито съм избирал изпълнител, нито съм избирал надзор, нито съм строил, нито съм приемал, нито съм въвеждал в експлоатация, нито съм плащал изпълнението на проекта за тръбопровода във Варненското езеро. По простата причина, че тогава не съм се занимавал с политика. Нека мине проверката, убеден съм, че истината ще стане ясна", така кметът коментира темата с тръбопровода в езерото. По повод изказване на Борислав Гуцанов, народен представител от БСП, който бил подавал сигнали за тръбата, кметът заяви: "Нека припомня на г-н Гуцанов, че проектът за полагане на тръбопровода във Варненското езеро е стартирал през 2009, по времето когато премиер на България е бил Сергей Станишев. Затова очаквам със същия ентусиазъм да отправи запитване към своя партиен началник кой и защо не е положил тръбите под морското дъно. Защото именно това е причината за аварията в езерото".

По темата за чистотата за морските води кметът Иван Портних отправи няколко въпроса и към областния управител на Варна Благомир Коцев от ПП. "Всички помним засядането на кораба "Vera Su" край Камен бряг, с товар от 3300 тона азотен тор. Областният управител дължи обяснение на обществеността каква ще е съдбата на азотния тор, който бе свален от кораба и в момента е натоварен в 12 цистерни във Варна. Чия собственост е товарът, къде се съхранява, какво ще се случи с него, кой ще плати разходите и кой носи отговорност за замърсяването на морето от нескопосаната операция по изтеглянето на заседналия кораб", попита кметът.