Деца използват агресия, за да станат лидери

Това са само част от заключенията на психолозите от проекта "Училище без агресия и насилие", по който вече втори месец се работи в школото.

 

 

Инициативата е под патронажа на народния представител от партия ГЕРБ Иван Алексиев. Той, заедно с директора на училището Кръстинка Цветкова, общински съветници от различни партийни групи, омбудсмана на община Поморие, учители и родители коментираха работата по проекта и първите впечатления на психолога Диана Апостолова. По думите й един от най-смущаващите факти е, че много често децата приемат вербалната и физическата агресия като нещо добро. Чрез нея те искат да се утвърдят като лидери в класа. "Момичетата са изключително любознателни. Задават много въпроси и от малки много държат на добрия си външен вид. В една от паралелките от 4-ти клас ги попитах как си отпочиват след всички часове в училище и на какво си играят след това много от тях ме изненадаха с отговора: "С шопинг терапия", коментира Апостолова.

Проектът "Училище без агресия и насилие" е в рамките на национална програма "Да оцелееш". В нея се включват и уроци по самозащита в часовете по физическо възпитание, но заради силно изразената агресия от страна на някои от децата тази част от работата ще бъде отложена във времето. През следващите месеци психолозите ще изясняват с учениците темите свързани със зависимостите и зависимото поведение. В обучението се използва креативност, ролеви игри, спорт и рисуване.

По време на дискусията родители предложиха екипите на програмата да работят и с най-малките ученици. Други изразиха позиция, че уроците по самоотбрана не трябва да се отлагат за по-късен етап. Засегна се и проблема с желанието на децата масово още след 4-ти клас да искат да напускат града и да учат в Бургас. "Аз съм завършил средното си образование в Поморие и съм горд с това. Трябва да върнем самочувствието на децата, да не искат на всяка цена да бъдат в по-големия град", коментира Алексиев.

Според регионалния координатор на програма "Да оцелееш" Желязко Атанасов безработицата при родителите и недостигът на средства в семейството са една от причините, които карат децата още от малки да се чувстват непълноценни в сравнение с останалите деца. Затова се проявява агресия, ниско самочувствие и желание да се избяга в по-големия град.