Среща с Георги Бърдаров е включена в програмата на фестивала. Снимки Личен архив и Община Варна

Среща с Георги Бърдаров е включена в програмата на фестивала. Снимки Личен архив и Община Варна

Десет събития са включени в рамките на Пролетния салон на изкуствата във Варна, който ще се проведе в периода от 21-ви март до 22-ви април, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Сред тях са срещи със съвременните български автори Георги Бърдаров, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Амелия Личева. Ще звучи джаз, рок, електронна музика и симфонична класика. Началото на Пролетния салон ще бъде дадено с национална дискусионна среща на тема „Библиотеката – идея и реалност“, по повод 140 години от създаването на РБ "Пенчо Славейков. Събитието ще се проведе на 21-ви март, вторник, от 10,30 ч. в галерия „Графит“.

На 25-ти март, събота, в Концертното студио на Радио Варна от 11 ч. ще бъде представен романа „Absolvo te“ на белетриста Георги Бърдаров.  Той е трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“, а през 2015 г. спечели телевизионното предаване „Ръкописът“ на БНТ. През 2021 г. Бърдаров получава Наградата за литература на ЕС за романа „Absolvo te“.

В същия ден и на същото място, но от 17,30 ч. , ще започне литературната среща „По пътеката към доброто“, посветена на майчинството и писателския труд с три отдадени на литературата жени - Здравка Евтимова, Теодора Димова и проф. Амелия Личева. Трите дами идват по покана на кмета на Варна Иван Портних.

На 4-ти април, вторник, в Градската художествена галерия от 18:00 ч. ще се проведе джаз концерт на трио в състав: Михаил Иванов - контрабас, Росен Захариев - тромпет, и Христо Йоцов - барабани. Триото вече пожъна успех през юли в София на фестивала Sofia Jazz Days. Концертът е част от проекта на Михаил Иванов „Noise Linguistix“.

На 7-ми април, петък, в Концертното студио на Радио Варна от 18:00 ч. ще звучи една българската рок група „Innerglow“, но този път техните композиции ще бъдат поднесени акустично.

На 9-ти април, неделя, от 18 ч. на същото място ще се проведе музикалният „пърформанс “Адажио“ на Мирослав Гочев. Той ще потопи публиката в магия чрез електронни импровизации върху различни класически пиеси.

На 11-ти април, вторник, от 18 ч. в Радио Варна ще бъде представен музикално-поетичният спектакъл „Бряг за завръщане“ с участието на певеца Асен Масларски и поетесите Камелия Кондова и Елица Виденова.

На 19-ти април, сряда, в Градската художествена галерия от 18,00 ч. ще звучи Сергей Рахманинов. Посвещението има двоен повод: 150 години от рождението на композитора и 80 години от кончината му. Събитието се реализира по идея на Стефан Бояджиев (пиано), който ще разчита на сцената на Радинела Василева (сопран), Кремена Христова (виолончело) и четиригласен вокален ансамбъл.

На следващия ден Градската художествена галерия ще представи от 18,00 ч. изложбата на ученици от художествените паралелки в НУИ „Добри Христов“. 

За финал на Пролетния салон, от 11,30 ч. на 22-ти април, събота, в Градската художествена галерия ще звучи камерният оркестър „Анима“ и Хор „Арс музика“.

Входът за всички събития е свободен.

Галерия