Според Десислава Кирова и литературата, и сладкарството са изкуства и могат да се съчетават. Снимка Лина Главинова

Според Десислава Кирова и литературата, и сладкарството са изкуства и могат да се съчетават. Снимка Лина Главинова

Десислава Кирова е родена в Бургас. Завършила е средното си образование в родния си град в Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", специалност "Технология и мениджмънт на обслужването в заведения за обществено хранене" през 2007 година. Приета е да учи специалност "Българска филология" в пловдивския университет "Паисий Хиляндарски", след което се прехвърля да учи в университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Работи като преподавател по български език и литература.

Нейната слабост е сладкарството. Има свой блог "Тортичка", в който публикува свои авторски рецепти, както и традиционни рецепти за сладкиши, които е надградила като вид на използваните продукти и начин на приготвяне.

Своята първа демонстрация пред публика направи на първото издание на фестивала Street Food & Art Festival "Кино и храна", който се проведе в Бургас.

 

- По образование сте филолог, но хобито Ви е сладкарството. Каква е връзката между литературата и кулинарията?

- И двете изискват страст, и двете са изкуство, творчество. Готвенето и в частност сладкарството провокират с красотата, която носят.

- Вие ли избрахте да се посветите на сладкарството или някой Ви провокира за това? Откъде сте усвоили тънкостите при приготвянето на сладкишите и тортите?

- Винаги съм искала да се занимавам със сладкарство. Много бях разочарована, защото по времето, когато след VII клас кандидатствах в Гимназията по туризъм нямаше паралелка по специалността "Хлебарство и сладкарство", както е сега.

Базовите умения съм придобила в гимназията. Всичко друго съм надграждала сама. Когато започнах да се занимавам със сладкарство все още нямаше толкова много литературата на български. Започнах да превеждам от френски език, от английски език. Гледала съм много видеа, качени в интернет пространството. Експериментирах.

- Как се роди идеята за блога Ви и защо носи името "Тортичка"?

- Много отдавна исках да имам свой блог, но отлагах да направя тази крачка, защото не бях на "ти" с информационните технологии и с фотографията. А тя е много важна за представянето на един продукт. Всеки сладкиш се снима, за да бъде показан заедно с рецептата и начина на приготвяне. Трябва, освен да можеш да готвиш добре и да умееш да го презентираш по най-добрия начин, а фотографията изисква специфични умения. На трето място не бях сигурна дали ще успея разбираемо да представям сладкишите и дали рецептите ми ще са достъпни за хората. Затова отложих идеята доста във времето. Един ден просто си казах, че трябва това, което правя да достигне до повече хора, те да могат сами да ги приготвят и да влагат любов при готвенето.

Името на блога ми е предложение на съпруга ми. Това е лична история. Първоначално исках той да се казва "Мечтаната сладкарница", понеже винаги съм искала да имам своя сладкарница. Но съпруга ми предложи името Тортичка, защото според него е по-кратко, по-ясно и препращащо към съдържанието на блога. Запознанството със съпруга ми беше през 2009 година покрай една торта и той явно не беше запомнил името ми и в телефона си ме беше записал - Тортичка. И до днес не го е променял.

- Какви рецепти публикувате в блога си?

- Изцяло рецепти за сладкиши. Те са авторски, но има и традиционни рецепти на сладки, които обаче съм направила с моя интерпретация. Отвреме-навреме публикувам и рецепти на други сладкари, които са ме впечатлили, но съм посочила източника и автора. Това са сладкиши на други блогъри, които са ми били интересни и които съм приготвила.

- Кое е Вашето любимо сладко изкушение, което приготвяте с най-голямо желание?

- Торти. При тях успявам да изразя себе си. Обичам да рисувам и за мен тортите са като едно платно, върху което рисувам.

- С какви продукти предпочитате да работите?

- Предпочитам да работя с естествени продукти. Има случаи обаче, когато трябва бързо да се реагира и се налага да прибягвам до някакъв заместител. Съвсем различно е сама да си разбия сметаната, да използвам пресни плодове. Обичам да работя със сезонни продукти. Сред любимите ми продукти е шоколадът.

- Какви са тънкостите в сладкарството, което е много различно от кулинарията?

- Осъзнала съм, че най-важната тънкост за мен е да работя спокойно. Вътрешният комфорт е много важен по време на работа. Храната попива енергията, която й придаваме, докато приготвяме ястието или сладкиша. Имало е случаи, при които блат за торта, който съм правила десетки пъти, не се получава. Била съм ядосана или тъжна и това се е предало на него.

Иначе в сладкарството е важно да се спазва технологията при приготвянето. Продуктите са чувствителни и капризни и трябва да се внимава. Тук трябва да се спазват мерките. Не е като при готвенето, където можем да сложим например една средно голяма глава лук. Това много важи и за френските макарони, при които една малка грешка и резултатът е пагубен. Дори влажността на въздуха може да окаже пагубен ефект върху тях и да не се получат.

- От кого се учите? Кои са сладкарите, които следвате или чиито предавания гледате?

- Любимите ми сладкари са Рудол Ван Веен и Марта Стюард. Ценя техните съвети.

- Как си обяснявате тенденцията, че през последните няколко години рязко се промени отношението към кулинарията и в частност към сладкарството, и хората вече не гледат с пренебрежение към професията на готвача и сладкаря? Напротив тя се превърна в изкуство и все по-вече расте броят на предаванията и фестивалите, в които главният герой е храната.

- Хората започнаха да пътуват повече и да опитват различна храна. Не малка заслуга за това имат и кулинарните предавания. Навлязоха нови продукти и хората повишиха кулинарната си култура. И се повишава интересът им към нови рецепти и към експериментирането в домашни условия. Хората започнаха да изпробват различни ястия и в ежедневието си.

- Двама от победителите в телевизионното предаване "MasterChef" са от Бургас - Севда Димитрова и Станислав Рачев. Вие самата била ли сте изкушена да участвате в този формат?

- Да, още след първия сезон, но все още нямам смелост за това, въпреки че съм завършила Гимназия по туризъм и имам представа от готвене. Вкъщи, освен сладкиши, приготвям и различни солени ястия. Но чувствам, че съм изгубила тренинга и съм се фокусирала основно върху сладкарството, а в "MasterChef" знаем, че приготвят предимно солени ястия.

- В рамките на първото издание на Street Food & Art Festival "Кино и храна" имахте своя демонстрация. Как се стигна до участието Ви в този фестивал?

- Много спонтанно. В началото не бях включена в програмата, но се оказа, че има един промеждутък между участието на Карина Илиева и Станислав Райчев и един от организаторите на фестивала ми се обади и ме покани. Така имах възможност в рамките на 30 минути да покажа как се приготвят два вида бонбони, едните от които бяха веган - с фурми, орехи, какао, фъстъчено масло, а другите бяха с кондензирано мляко, кокосово масло и шоколад. Хората останаха много доволни, особено децата.

- Каква е обратната Ви връзка с читателите на блога Ви? Как разбирате, че те са изпробвали ваша рецепта и им е харесала?

- Често получавам съобщения на страницата ми във фейсбук. Пращат ми снимки на техните торти, други оставят коментари в блока. Всеки, който желае намира начин да се свърже с мен.

- През последните години се увеличи и броят на заглавията на романи, които имат кулинарен сюжет, в тях присъства готварството и сладкарството. Има и такива филми. Как си обяснявате, че се преплита все по-често едното изкуство с другото?

- В моя блог в най-скоро време ще се появи нова рублика "Вкусни книги" или "Вкусни страници", все още не съм избрала името. Там ще коментирам книги, чиято тема е кулинарията. Вече прочетох няколко, които са на любовна тематика, но в тях присъства и готварството. И както са казали хората: "Любовта минава през стомаха". Във всяка една любовна история има нещо сладко, което да допринесе за самата история.

- Кое е любимото ястие на Вашия съпруг, което приготвяте доста често?

- Той обича всичко, но най-любим му е боб яхния. А от сладките неща предпочита мъфини, кексове и сиропирани десерти.

- Как виждате бъдещето си в сладкарството?

- Смятам на този етап да се концентрирам върху блога си. Ще започна да заснемам видео клипове. Ще предлагам и повече здравословни рецепти. Хората искат да ядат по-здравословна храна и ще експериментирам в тази посока.

Вече споменах и за новата категория, която ще развия. Планирам да споделям опита си в организирането на различни семейни празници. Ще ми се да издам и една книга с авторски рецепти.

- Къде остава идеята за собствена сладкарница?

- В началото, когато имах такава идея не осъзнавах, че се губи част от магията, когато съчетаеш хобито с бизнеса. За мен складкарството е творчество и песперктивата да направя пет торти за определено време не ми се съчетава с концепцията. Ако нямам вдъхновение, не ми се получават нещата. Храната има чувства.