Призът се връчва на 25-и март - рождения ден на Христо Фотев

Призът се връчва на 25-и март - рождения ден на Христо Фотев

Девет автора са номинирани тази година за престижната награда за поезия "Христо Фотев", съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. В шестото издание на националния конкурс за поезия взеха участие общо 70 стихосбирки на автори от цялата страна. Петчленното жури с председател поета Ваньо Вълчев определи 9 от тях, които се отличават с най-високи художествени достойнства.

Номинирани по азбучен ред са заглавията: "АDikted" на Петър Чухов, "Балът на тираните" на Пламен Дойнов, "Градина под прозореца" на Лилия Христова, "Гетсимания" на Маргарит Жеков, "Захранване на нощта" на Иглика Дионисиева, "Море на живите" на Александър Секулов, "Пропуснатият момент" на Йорданка Белева, "Стъклария" на Лъчезар Лозанов и "Следверие" на Васил Славов.

Престижната награда за поезия "Христо Фотев" се връчва по традиция на рождения ден поета - 25-ти март, Благовещение.

Националният конкурс за поезия е посветен на големия поет Христо Фотев и се провежда на две години. Негови организатори са Община Бургас, Министерство на културата, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Сдружение Бургаска писателска общност.