Фестивалът ще се проведе при вход свободен

Фестивалът ще се проведе при вход свободен

Деветият Международен кинофестивал "Карантината" ще се проведе от 1-ви до 5-ти август на плаж "Аспарухово", пред рибарското селище. В пет фестивални вечери зрителите ще видят 44 късометражни филма от 22 държави в жанровете игрално, документално, експериментално кино и анимация. Преди всяка от вечерите ще има авторска музика на живо - изпълнена от съвременни български групи: "Funkaround", "S&GH Acoustic", "Three Men Orchestra", "Innerglow", "Teddy Velvet Band".

За поредна година "Карантината" продължава да дава път на млади автори. Голяма част от филмите ще бъдат излъчени за първи път във Варна и се явяват премиери за България.

Тази година в рамките на фестивала ще бъдат показани филми от Чили, Аржентина, Канада, Литва, Люксембург както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия. Голяма част от филмите са били част от селекцията на престижни фестивали като Венеция, Берлинале, Торонто и Сънданс.

Организаторите осигуряват безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще се осъществява от Археологическия музей на улица "Антим I", всеки фестивален ден от 18:30 до 20.00 часа, а връщането от рибарско селище "Карантината" от 22:45 до 23:30 часа. Входът за прожекциите е свободен.

Всички филми са преведени с български субтитри и също така са адаптирани за английско говоряща публика.

Фестивалът е фокусиран върху популяризирането и разпространението на българско и международно късометражно кино. Търси се фокус върху широк кръг от теми – от екология и опазване на автентични култури, от истории за екстремни места, хора и събития, до социално значими теми за човешките отношения. Фестивалът си поставя нелеката задача да открива новите големи имена на световното кино. Дори и най-големите режисьори са започнали своя творчески път именно с късометражни филмови форми.

Деветото издание на Международен кинофестивал за късометражно кино "Карантината" се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" - Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022;

Съфинансиран е от фонд "Култура" на Община Варна.