Антония Цинова, Емил Ованесов и Диана Саватева (отляво надясно) представиха акцентите в тазгодишното издание на фестивала. Снимки Кирил Пейчев

Антония Цинова, Емил Ованесов и Диана Саватева (отляво надясно) представиха акцентите в тазгодишното издание на фестивала. Снимки Кирил Пейчев

Киноприключението "Burgas International Film Festival" (BIFF) започва тази вечер в Бургас. Деветото издание на фестивала ще бъде официално открито с филма "Последният гларус" на сценариста и режисьор Тонислав Христов. Прожекцията е от 21.30 часа на открита сцена "Охлюва" в Морската градина.

"Бургас се разви като кино град, заради фестивалите и продукциите, които се снимат тук. Ние създадохме, отгледахме и възпитаваме кино публика. Фестивалът променя атмосферата на града", каза зам.-кметът по култура на Община Бургас Диана Саватева.

В продължение на седем дни киноманите ще имат възможност да гледат селекцията от игрални и късометражни филми, да се срещнат с режисьори и актьори.

"В журито тази година ще бъдат - режисьорът - Константин Божанов, актьорът Юлиян Вергов, режисьорите - Карло Сирони, Катринел Данаята, Венцислав Сариев, както и Бора Давутлуоглу - координатор на фестивала в Адана, Турция", каза Антония Цинова - артистичен директор на фестивала.

"За трета поредна година ще имаме младежко жури, което ще даде своята награда. Но най-важната е наградата на публиката. Зрителите отново ще могат да гласуват за своя любим филм на сайта ни", каза Емил Ованесов - основател и фестивален директор.

Прожекциите на пълнометражните филми от конкурсната програма ще бъдат в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК. В тази програма са включени:

- 21 юли, 19.30 часа - "В движение", Испания, гостува - Хулия де Кастро

- 22 юли, 19.30 часа - "Заедно" - Белгия, Нидерландия

- 22 юли, 21.00 часа - "Раят", Италия

- 23 юли, 19.30 часа - "Сладки сънища", Нидерландия

- 23 юли, 21.00 часа - "Ку Ли никога не плаче", Виетнам

- 24 юли1 19.30 часа - "Вечна ваканция", Франция, гостуват - Жосеф Розе и Пабло Котен

За втори път на BIFF режисьорът Теодор Ушев представя селекция от най-доброто анимационно кино. На 20-ти юли от 18.00 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК зрителите ще могат да гледат "AQUANIMA" - представена от куратора Теодор Ушев.

Неговата дъщеря Алекс Нушева е автор на визията на фестивала тази година.

Тази година в "На фокус Полша" ще бъде показан филма "Тялото Христово".

Сред новите акценти в кинофестивала е и секцията "BIFF Classics". Първият филм, който ще бъде показан от класическото българско кино е "Да обичаш на инот" с участието на Мария Статулова, която ще бъде гост на прожекцията. Тя е на 21-ви юли от 21.00 часа на сцена "Охлюва".

"Burgas International Film Festival" се организира от фондация "Модерат" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия