Диана Добрева ще получи отличието на церемония в посолството на Франция в София

Диана Добрева ще получи отличието на церемония в посолството на Франция в София

Режисьорът Диана Добрева ще получи френския орден "Рицар на изкуствата и литературата". Високото международно признание за приноса й към театралното изкуство ще й бъде връчено на 15-ти октомври в резиденцията на френското посолство в София.

Орденът е френско почетно отличие, управлявано от Министерството на културата на Франция, с което се награждават творци за изключителни постижения в областта на изкуството или литературата и за влиянието им във Франция и по света.

Съветът на Ордена на изкуствата и литературата включва дванадесет членове от Министерство на културата на Франция, Националния архив за литература, музеите на Франция, член на Ордена на Почетния легион и дванадесет представителни личности от артистичните и литературни среди, определени от министъра на културата на Франция, Рашида Дати.

На церемонията френският посланик в България, Жоел Мейер, ще връчи лично ордена на Диана Добрева.

Диана Добрева е български театрален режисьор и актриса. Завършила е магистратура "Актьорско майсторство" и "Режисура" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", френска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", "История на изкуството" в Сорбоната, Париж и Театрален колеж "Любен Гройс".

В периода 2000-2006 е актриса в Театрална работилница "Сфумато". Играла е и в постановки на Народен театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Национална сцена на театъра в Анси, Франция.

Диана Добрева изиграва главните роли в няколко български и чуждестранни филми.

За "Пазачът на мъртвите" и "Маймуни през зимата" получава награда за най-добра актриса на Фестивала на българското кино "Златна роза" през 2006 година и наградата за главна женска роля на Национален филмов център.

Дебютът в режисурата е  спектакълът  й "Медея", за който получава награда "Аскеер" за режисьорски дебют и номинация за награда "Икар".

Следващият ѝ спектакъл "Макбет“"е удостоен с награди "Аскеер" през 2008 година за костюми и музика.

През 2009 година авторският й спектакъл "Казанова" участва на престижния театрален фестивал в Авиньон, Франция.

На същия фестивал през 2011 година спектакълът "Медея" получава престижната награда на критиката и пресата "Coup de Coeur" за най-добро представление в конкуренция с 1 600 спектакли от цял свят.  

През 2014 година "Къщата на гнева" е удостоен с "Аскеер" за най-добър спектакъл.

През 2017 година получава "Аскеер" за режисурата на спектакъла "Вълци".

От 2017 година е режисьор на Народен театър "Иван Вазов", продължава дългогодишната си работа и с Драматичен театър Пловдив.

През 2019 година печели "Аскеер" за спектаклите "Дебелянов и ангелите" и "Бащата".

Носител е на награда "Икар" през 2021 година за постановката "Синът". 

През 2022 година получава награда "Аскеер" за режисура на спектакъла "Коприна".

Същата година взима и награда "Гран При" за режисура на Международния театрален фестивал за антична драма "СТОБИ" за спектакъла "Одисей" по Омир на Драматичен театър Пловдив.

Нейната постановка "Коприна" в Драматичен театър Пловдив е първия български спектакъл избран в официалната селекция на Световната театрална олимпиада през 2023 година в Унгария, а на следващата година спектакълът "Одисей" е избран да открие престижния фестивал MITEM в Будапеща.

Нейни спектакли са участвали в международни театрални фестивали в Япония, Унгария, Монако, Франция, Турция, Румъния и др.

Поставяла е като режисьор и във Франция, Литва, Русия, а през декември 2024 година се очаква премиера на неин спектакъл в Националния театър в Будапеща, Унгария.

Галерия