Диана Фъртунова е журналист с дългогодишен опит и автор на специализирани и поетични книги. Снимки Личен архив

Диана Фъртунова е журналист с дългогодишен опит и автор на специализирани и поетични книги. Снимки Личен архив

Диана Фъртунова е родена в София, но живее в Бургас. Завършила е бакалаварска степен по предучилищна педагогика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и магистърска степен по логопедия в БСУ. Работила е във вестниците „Народна младеж“, „Пулс“, „Черноморски фар“ и „Десант“, на който е отговорен редактор. Дългогодишен редактор в издателство „Делфин прес“. Работи и като журналист в телевизия СКАТ. Автор е на две книги и редица научни статии в областта на логопедията и краезнанието.

Пише стихове още от ученическите си години. Нейни творби са публикувани във в. „Септемврийче“, в. „Средношколско знаме“, в. „Народна младеж“, Алманах „Море“ и други издания. Печелила е награди в различни литератулни конкурси, сред които първо място в Международния конкурс за хумор и сатира „Голямата къща на мъдрите хора“ (Асеновград, 2019 г.); първо място в конкурса, посветен на Деня на Земята (Велики Преслав, 2022 г.) и др.

Член на Съюза на свободните писатели в България и Съюза на българските журналисти.

Майка на три деца.

- Как се роди идеята за книгата "Благословени дни от календара"?

- В един момент, преглеждайки какво съм писала в мерена реч, осъзнах, че една голяма част от творчеството ми е празнична, така да се каже. Винаги съм се вълнувала от почитането на традициите и пресъздаването на старата обредност. В днешно време ставаме свидетели на раждането на нови начини за посрещане на някои от празничните дати – Нова година например вече масово се посреща на площадите, а в миналото това ставаше в домовете и имаше специални ритуали, които се изпълняваха. Затова и към всяко стихотворение съм добавила кратко описание на най-важните дейности, които се изпълняват при отбелязването на различните празнични дати, както повелява изконната традиция.

- На кои празници и обичаи са посветени стиховете в книгата и защо?

- Общо 28 са стихотворенията в „Благословени дни от календара“. Наред с най-тачените – Коледа, Великден, Цветница, Гергьовден, Никулден, Димитровден, Игнажден и т.н., съм посветила стихове и на Черешовата задушница, Горещниците, Първа пролет, нестинарите, кукерите, Бабинден и др. Всичките ни празници са пъстри и заредени с много емоции и са наситени с древна  символика. Именно това ме е вдъхновявало за написването на  поетичните импресии в този  цикъл от стихотворения.

- Пишеш в рими. Изкушаваш ли се да пишеш в бял стих?

- Писала съм и в свободен стил, но определено съм по-изкушена от класическия. Намирам го за по-мелодичен и по-подреден.

- Кога те спохожда музата?

- Музите по принцип нямат работно време и обикновено проявяват прищявката да се появяват най-изненадващо, когато на тях им хрумне, а не когато ги очакваш. Често вдъхновението идва, точно когато заспиваш, отпуснат след  напрегнат ден. И после те държат буден цяла нощ. Но най-често някое силно впечатление или чувствено преживяване влиза в ролята на муза и не ми дава мира, докато не го пресъздам в поетични  строфи.

- За кого мислиш, че твоята книга ще е най-ценна? Какво ще научат и малките, и големите от нея?

- Мисля, че стихосбирката ще е интересна на всеки, който почита нашите празници – и светските, и църковните. Блазня се от мисълта, че някои от стиховете ми може да бъдат използвани при тържествата за отбелязването на конкретна празнична дата, на която са посветени. Надявам се да провокирам и учениците, и техните родители продължават да тачат старата ни празнична обредност и да пазят свещените ни традиции.

- Кога ще бъде премиерата на сихосбирката?

- Още няма определена конкретна дата за премиерата, но планирам това да стане в някой празничен ден. Най-близката такава дата е 24 юни, когато отбелязваме Еньовден. Но тепърва предстои това да се уточни.

Галерия