DSC_5282

DSC_5282

Диана Хаджиангелова: В Бургас рискът от ХОББ е по-висок

Хроничните и респираторни заболявания са сред преобладаващите хронични болести в Европа. Годишно 300 000 души умират от от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), а 15 000 - от астма. Повече от 20% от европейците страдат от алергични ринити. 45% от пациентите с алергии никога не са били диагностицирани. Според прогнозите, до 2030 година ХОББ ще бъде третата по ред причина за смъртност в света.
7 500 души с белодробни заболявания са хоспитализирани в Белодробна болница Бургас. За лечението на заболелите през 2016 година от Районната Здравно осигурителна каса - Бургас са платени 4 258 407 лева за лекарства. От Касата са покрили и лечението по клинични пътеки.
- Г-жо Хаджиангелова, споменахте че смъртните случаи на заболели от ХОББ се увеличават. Имате ли статистика, колко е техният брой на година у нас?
- Нямаме точна статистика за смъртните случаи у нас. Може да кажем, че смъртността при заболели от ХОББ ще се нареди на трето място след случаите на инфаркти и инсулти с фатален край. Именно затова нашите усилия са насочени към информационната кампания да запознаем хората с това заболяване. Повечето от тях са пушачи. Тази болест се открива при пациенти над 40 години. 80% от хората, които пушат могат да заболеят от ХОББ.
- Каква може да бъде превенцията за това заболяване? Вие споменахте, че причините за появата му са комплексни - праховите частици, замърсяването на въздуха, тютюнопушене.
- Когато обществото е информирано за тежестта на заболяването, могат да се вземат мерки навреме. Едни от симпотимите за заболяването са честа кашлица, събуждане вечерно време, заради недостиг на въздух. Тогава може да се потърси пулмолог. Затова много от нашите акции са свързани с капацитета за измерване на дишането. Когато капацитетът е под 80%, тогава говорим за някакъв белодробен проблем. Това са акции, които се правят в Европа. Правили сме такива акции в нашия парламент, за да фокусираме вниманието на хората, които вземат решения за ранна превенция. Съответно, когато са отчетени показатели под 80% се търси решаване на проблема чрез лечение в клинична среда.
- В коя част на България рискът от белодробни заболявания е най-висок?
- Там, където има източници на замърсяване на въздуха.
 - Бургас е един от градовете, в които този процент е доста висок...
- Така е. Вие много добре знаете кои са причините за това, като човек който живее в този град. От една страна е влажността на въздуха, отделно имате предприятия, които замърсяват.
- Превенцията към кого е насочена - към най-малките или към хората, които са застрашени от ХОББ?
- Превенцията трябва да е с акцент при малките. При децата организмът не е укрепнал и имунната им система не е развита добре. Информацията трябва да е насочена към родителите основно. Затова се надявам да продължим съвместно с Община Бургас да работим в тази посока да работим родителите в детските заведения.
Направихме пилотен проект в София. Виждам, че и в Бургас има желание да се работи в тази посока, за да се случват и тук нещата. Рано сутрин, когато децата се водят в градините, да информираме родителите за тежестта от тези заболявания.
- Колко дълго време продължава лечението на едно белодробно заболяване?
- То самото си показва - хронично белодробно заболяване - през целия живот. ХОББ, колкото по-рано е диагностицирана, толкова по-рано може да се приложи терапия. При влошаване на състоянието на пациента с това заболяване има нужда от кислородо лечението.
Кислородното лечение не се покрива от Здравната каса. То се извършва само в болнични условия.
- През 80-е години например, деца които боледуваха от беродробни заболявания се изпращаха на лечение в санаториум. Тази практика съществува ли и сега?
- Имаме санаториално лечение у нас - в Сандански, в Трявна, в Роман, във Велинград. Но за съжаление не се практикува толкова активно.
В Роман ще реализираме един пилотен проект. Открихме, че пеенето въздейства върху физическото и емоционално състояние на човек. То подобрява и дишането. В Британски научно-изследователски център на изкуството и здравето е открито, че пеенето помага. Много искаме да пренесем този опит в България. Пеенето при хора, страдащи от белодробно болест помага за увелачавене с 20% на капацитета на белия дроб. То помага и за терапията.
Често пъти заболелите се затварят у дома и стават като отшелници. А пеенето в група въздейства върху здравето и им помага да се социализират отново.
- Лечението на всички ли белодробни заболявания е покрито със средства от Здравната каса?
- Лечението на болните от астмата и ХОББ - да. Лекарите имат възможност да изпишат лекарства, които са иновативни.