Според Любен Дилов - син текстовете в законопроекта ще бъдат променени преди второ четене в пленарна зала. Снимка Авторът

Според Любен Дилов - син текстовете в законопроекта ще бъдат променени преди второ четене в пленарна зала. Снимка Авторът

Законопроектът за енергетика от възобновяеми източници в морските пространства е лобистки и икономически неизгоден. Изграждането на вятърни централи в Черно море застрашава поминъка на рибарите. "Перките" по Северното Крайбрежие вече се отразиха на пътя на птиците Виа понтика, заяви бургаският депутат Любен Дилов - син, член на Комисията по туризъм в Народното събрание. Повод за коментара му стана приетия на първо четене законопроект.

"Нашето море не е подходящо, най-вече от гледна точка на екологията, защото ние разчитаме основно на миграционните потоци на рибите и това нещо ще ги обърка. Преди всичко няма да ги докара по-близо до брега. Има един нелеп довод, който английските защитници на офшорния вятър привеждат, и той е, че там, където се изграждат на дълбочина между 70 и 100 метра фундаментите за тези перки, се създавало изкуствен риф и би било полезно за рибите. Ама потопения параклис на остров "Света Анастасия" е много по-добър риф, отколкото една перка. Ако искаме да създаваме изкуствено рифове, които да привлекат рибите по-близо до брега, има много други начини", обясни Дилов - син.

От Асоциацията на производители на рибни продукти са изпратили в Народното събрание писмено становище във връзка със законопроекта. В него те изразяват своето възражение срещу текстовете в законопроекта. Според асоциацията, ако закона влезе в сила, той ще застраши бранша.

Според Любен Дилов - син, крайният вариант на законопроекта, който ще бъде приет, ще бъде много различен от първоналачния му вид. Предстои да бъдат внесени промени между първо и второ четене на законопроекта.