Димитър Костов (в средата) е свирил бургаското дерби между Нефтохимик и Черноморец през 2001 година. Снимка Личен архив

Димитър Костов (в средата) е свирил бургаското дерби между Нефтохимик и Черноморец през 2001 година. Снимка Личен архив

Димитър Костов е председател на Областния съвет на БФС Бургас от месец юни 2021г. Той е познато лице в българския футбол и спортните среди в града ни. Във футбола е от 35 г. като 10 от тях е ръководил мачове в А ПФГ. Бивш  ученик и директор на СУ „Юрий Гагарин“ в Бургас. Завършил е ВТУ  „Св. Св. Кирил и Методий” гр. В. Търново и НСА „В. Левски” гр. София. Баща му е дългогодишният капитан на ФК „Ботев” и „Черноморец“ в А ФГ от седемдесетте години на миналия век Панайот Костов.

Как се чувствате след шест месеца откакто поехте управлението на Областния съвет на БФС?

- Връзката ми с футбола е дълга и поех съвсем нормално тази длъжност. Тук искам да уточня, че това не е привилегия, а огромна отговорност, с която съм натоварен. Убеден съм, че добрите намерение за ред неща, които трябва да се променят във футбола на нашия регион, ще рефлектират позитивно и в зонален и национален мащаб. Нещата трябва да се случат, но разбира се, е необходимо време. Опитът, който имам във футбола вече почти 35 г., ми е от полза, не само в организацията на първенствата, но и по отношение на съдийството, на отношенията и комуникацията с клубовете от региона. Трябва да се върви към създаването на един добре смазан спортен механизъм, който да дава положителни резултати. За това са необходими време и упорита работа.

Приех съвсем нормално моето назначение и се чувствам добре, в свои води.

Какво заварихте и какво е направено до момента?

- Всички колеги, които са заемали тази длъжност преди мен, са хора с огромен опит, с изключителен професионализъм и всеотдайност към нашия спорт. Целия си живот те са отдали на футбола. Всеки един от тях в годините назад е направил по нещо полезно, нещо добро. Учил съм се от тях. Поради редица фактори - демографски, финансови, организационни,  развитието на футбола на всички нива не е такова, каквото ни се иска. Това е факт. Но това е кръговрат. Както всяко нещо в живота има спадове и възходи. На този етап съм насочил усилията си към ново постепенно разширяване на географията на футбола в област Бургас. През последните години е очевиден все по-малкият брой на участващите отбори в регионалните групи за мъже и юноши старша и младша възраст. В тази посока ни чака много и упорита работа. Много е важно да се намерят и мотивират правилните хора, които ще тръгнат да правят футбол в малките населени места. Минаха годините на тези, които десетилетия се занимаваха с организацията на футбола по места. Те се поумориха, остаряха. Трудно им е да се занимават с тази организационна дейност. А за да имаш отбор в малко населено място, си длъжен да осигуриш терен, задължителната документация, екипировка, финанси, за да може този отбор да пътува, да се плащат необходимите такси на длъжностни и служебни лица, постоянна комуникация с играчите и много други дейности. За това се иска сърце и любов към играта. Футболът трябва да бъде в кръвта им. Ако тези хора липсват, на практика нещата няма да се получават. Аз съм радостен, че през последните години се появиха и млади момчета, визирам отборите от Тънково, Долно Езерово, Каблешково, Българово, Аполония, Равда и много други клубове от региона. Надявам се тяхната мисионерска дейност да продължи и се разширява и в други населени места. Без да въздишам по отминалите времена, преди повече десетина години ние имахме 4 регионални Б групи, една регионална А група от 16 отбора и наистина кипеше изключителен футболен живот. Още малко по-назад във времето имахме два отбора в А ПФГ - „Черноморец“ и „Нефтохимик“, имахме отбори в Б група, в Трета лига. Всичко това бе резултат от професионалната работа по клубовете и добрите условия за спортно-тренировъчна дейност. Към днешна дата, в следствие на демографския срив, недобрата финансово-икономическа обстановка в региона, липсата на  нормативно регламентирани възможности за бизнеса да помага на спорта и недоброто състояние на футболните бази в Бургас забавят, а понякога и спират развитието на елитния футбол. 

След назначаването ми на тази длъжност с моя екип успяхме да увеличим броя на двете Б групи на 8 и 10 отбора,  което ме удовлетворява, но не е достатъчно. Юношите старша възраст по принцип се събират много трудно. Искахме да направим една група от осем отбора, но в последния момент отборът на Стралджа се отказа и останаха седем.

Що се отнася до материалната база на ОС на БФС, ние сме позиционирани в къщичката на ул. Левски” 25 срещу бившия Дом на НХК. Тя бе в много лошо състояние. Със съдействието на Община Бургас и благодарение на директора на ОП „Общински имоти” Тина Писарова направихме ремонт на покрива, допълнителен вътрешен ремонт, обзаведохме стая за комисиите към ОС и работим при много добри условия.

Мисля, че комуникацията с отборите от регионалните групи е добра. Стараем се да не изпускаме нищо от предстоящите кръгове с тяхно участие, юношеските групи, футбол 5, 7 и 9. Стараем се да се отзоваваме на проблемите на аматьорските отбори. Някои мачове се отлагат, особено сега при тази ковид ситуация, която е проблем за тях. Желаем да сме полезни и стимулираме желанието за участие в организирания футболен процес.

За наша радост имаме изключително силна конкуренция в А областна група, която е с 14 отбора. Там смея да твърдя, че първите четири отбора съвсем спокойно могат да играят в Трета лига. От тук нататък битката е между тях. Който се класира първи, ще отиде на квалификации за влизане в трета лига, ако отговаря и на допълнителните изисквания за това.

Какво предстои от тук нататък?

- Предстои пауза между двата полусезона и както се казва „нова година – нов късмет. Идеята ми за следващата година е броят на отборите в регионалните групи за мъже да се увеличи, както и този на ниво юноши. Ще положа всички усилия това да се случи. Работим и обучаваме млади футболни съдии, както и повишаваме квалификацията на настоящите.

Как се справяте с балансирането на отношенията между футболисти и съдии?

- Вече се забелязва едно разбиране към съдиите. Преди съществуваше известен натиск към тях, но сега играчите започнаха да разбират, че реферите също са живи хора и допускат грешки, също като футболистите. Започнаха да разбират, че както футболистът се създава с тренировките, с възрастта, така се създава и един съдия. Когато се допускат грешки на регионално ниво, те са от липса на опит. Съдии са млади момчета, които трябва да израстват. Те няма къде да се учат на друго място. Разбира се, има мачове, които касаят класиране, имат по-висок емоционален заряд и степен на трудност. На тях ние пращаме нашите опитни и елитни съдии, за да могат да контролират и балансират отношенията в тези срещи. Одобрявам по-умерения тон, когато дискутираме съдиите, как са ръководили съответния мач. Футболистите също грешат. Грешките са част от футбола.

Какви са основните проблеми в бургаския футбол?

- Това е много сериозен въпрос и изисква време да се отговори. Не само аз, но и цялата футболна общественост и хората, които се занимават с организацията на спорта в община Бургас, трябва да седнат и изградят  ясен план за възраждане на бургаския елитен футбол. Пак казвам, без да въздишам по минали времена, когато в Бургас имаше два елитни отбора, не съм изпитвал по-голямо удоволствие от това, когато излязох на терена и свирих мача между „Черноморец“ и „Нефтохимик“ на ниво А група през 2001г. Сега тайничко си мечтая за това дерби, но кога отново ще се случи – ми е трудно да предвидя. Единият отбор е с отнет лиценз за Втора лига, другият от години се мъчи в Трета лига и търси възможности да се изкачи сред професионалистите.

Жалко, много жалко е това. Бургас е град с огромни традиции във футбола, град, който е дал много силни футболисти и на националните отбори, имена във футбола, а сега някакси не върви ние да се радваме на бургаско дерби на ниво В или ниво регионална група. Това е недопустимо. И всички хора, които обичат футбола, обичат тези отбори, по някакъв начин трябва да направим така, че да вдигнем полагащото се на града ни футболно ниво. Чест прави на ФК „Созопол“, който играе силно във ВПЛ  и продължава да го прави с неимоверни усилия. В момента ФК „Созопол“ е лицето на елитния футбол в Бургаски регион. Поздравления за организацията, за начина по който общината се отнася към клуба, за това което прави целият щаб, за да може отборът да се задържа на това място и да играе по подобаващ начин.

Има още един въпрос, който трябва да се повдигне. Изградиха се много футболни площадки с изкуствено покритие, но това не е достатъчно за развитието на елитния футбола. Да, на тези площадки развиваме детския и юношеския футбол, но за да се развива мъжкият, един клуб трябва да има свой дом, своя база с условия за нормален спортно-тренировъчен процес. За кратко бях част от екипа на ПФК „Нефтохимик“ през 2017 г., когато влезе в ППЛ и трябва да кажа, че беше изключително трудно да се направи нормална организация на спортно-тренировъчния процес. Отборът ползваше стадион „Лазур“ единствено и само за официални срещи, като плащаше по 12 000 лв. наем за собствения си стадион. Сега по същия начин ФК „Черноморец 1919“ плаща 6 000 лв. месечен наем за ползването на базата, която бе негов дом.

Това е сериозен проблем, за който трябва да се намери решение - наличие на  бази, където да се развива елитният футбол. В противен случай ще развиваме детско-юношески футбол и пътят на качествените ни футболисти с потенциал за развитие ще бъде към клубове извън регион Бургас,  като „Лудогорец“, „Локомотив“, „Ботев“, „Левски“, ЦСКА, където ще имат възможност да играят мъжки футбол.

Пак казвам, темата е изключително тежка и сериозна, но ние не се ли справим с това, за елитен футбол само ще си говорим по кафенетата.

С какво може да бъде полезен БФС в тази ситуация?

- БФС няма възможността да строи стадиони. Това е решение на държавата, респективно общината. Те решават дали този спорт ще се развива и на какво ниво. БФС може да помага финансово за допълнително оборудване на стадионите чрез средства от европейски програми, повишаване квалификацията на треньорските кадри, съдиите, лагер-сборове на национални отбори, различни пособия, нужни за тренировъчен процес и  много други дейности.

Например, за провеждането на европейското първенство по футбол за юноши през 2015 г. в Бургас, БФС вложи много средства да реновира терените на стадион „Черноморец“. Една година след като приключи първенството терените бяха в окаяно състояние. Това бе подарък за футбола в града ни, който не беше оценен и не беше стопанисван по начин, който трябва. Нормално възниква въпросът: Защо? В един момент на централния терен бяха поникнали дървета. Чест прави на ръководството на ФК „Черноморец 1919“, че успя, независимо от наемите които плаща, да възстанови централния терен и другите три помощни игрища, за да може да се води приличен спортно-тренировъчен процес.

Бяхте на извънреден конгрес на БФС, какви са вашите впечатления и мнения за конгреса?

- Да, бях на него, но там участвах като съорганизатор, защото в регион Бургас имахме 24 клуба - членове на БФС и те бяха участници. Като областен председател имах задължението да съдействам логистично за организацията на конгреса.

Впечатлението ми е, че този конгрес, въпреки пандемията, въпреки тежките условия, при които се проведе, бе организиран на много добро ниво. Даде се възможност на всички присъстващи клубове да изразят свободно и спокойно мнението си. Решенията, които се взеха на конгреса, бяха съобразно волята на присъстващите делегати. Борислав Михайлов  спечели с малка разлика пред Димитър Бербатов битката за президентското място. Гласува се и за Изпълком. По всички точки от дневния ред, определен от съда, бяха взети решения с гласуване на присъстващите, съгласно Устава на БФС. Наистина беше трудно, имаше доста напрежение, но когато има конкуренция и различни мнения е така.

На конгреса присъстваха представители на ФИФА и УЕФА, юристи с опит, които изразиха мнение, че конгресът е преминал при много добра организация, взети са обективни решения и няма нещо, което да подлежи на съмнение, относно тяхната коректност. Да, има в момента групичка от три отбора, които са обжалвали решенията на конгреса в Софийски градски съд и това стопира вписването им, но по Устава на БФС взетите решения влизат в сила незабавно. Какво ще се случва оттук нататък, ще решава съдът. Ние по региони сме длъжни да продължим да работим и осигуряваме добра организация и спокойствие за провеждане на първенствата, независимо от създалото се напрежение преди, по време и след конгреса. А целта за всички трябва да е една - качествен футбол и международни резултати, които феновете очакват.

Какво предстои от тук нататък след конгреса?

- От БФС има насрочен редовен конгрес за месец март догодина. Как ще се случват нещата – не мога да кажа, защото се водят дела и съдът ще се произнесе по създалите се юридически казуси.

Виждам във футболните среди, които са част от населението на България като цяло, че хората стават апатични или изпитват неприкрито отвращение от непрекъснати избори, агитации, понякога нечистоплътни отношения и крамоли. Футболът е част от социалния живот в държавата и тези процеси засягат и него. Хората се обезверяват, махат с ръка и казват: „Стига сте ни занимавали с конгреси и с битки!“. Недоверието и объркването стават много силни. Темата е деликатна и трябва да се намери бързо възможно най-доброто решение за футбола.

Що се отнася до организацията на дейностите към момента в региона, миналата седмица се проведе последният кръг от мъжкото първенство и сега имаме пауза до края на месец февруари. Започваме да се подготвяме за втория полусезон на спортно-календарната 2021/2022 г. Надявам се, през втория полусезон нещата да преминат така, както и през първия – при добра организация и комуникация между ОС и клубовете. От сега имам ориентация към кои населени места ще се насочим за следващия сезон с покана да играят в регионалните групи. Същото важи и за детско-юношеския футбол. За всички е ясно, че елитният футбол е следствие от силния регионален футбол на всички нива.

Очаквате ли процесът на икономическа нестабилност, който набира все по-голяма скорост с всеки изминал ден, да доведе до отказване от участие на клубове?

- На този етап няма индикации за клубове, които да са изпаднали във финансова криза или друга невъзможност да играят в аматьорските първенства. Но знае ли човек? Футболът е част от социалния и спортен живот в държавата, а процесите в нея са доста динамични... За съжаление сме далеч от това да правим футболна индустрия, а и тя се прави, когато има условия за това. Положителният  пример е „Лудогорец“. Макар че в  първия отбор играят предимно чужденци, тяхната школа започна да вади състезатели, които намират място в него. Така е в силните европейски футболни държави, където всичко е структурирано и планирано.