Кметът на Бургас Димитър Николов облече подарената му традиционна казахстанска дреха - шабан. Снимки Черноморие-бг

Кметът на Бургас Димитър Николов облече подарената му традиционна казахстанска дреха - шабан. Снимки Черноморие-бг

Кметът на Бургас Димитър Николов получи като дар шабан - официална връхна дреха от колегата си Асаин Байханов - кмет на казахстанския град Павлодар. Освен традиционната национална дреха, Николов се сдоби с още подаръци от делегацията, дошла в морския град. Поводът за днешната среща бе подписване на договор за побратимяване на Бургас с казахстанския град Павлодар.

"Радвам се, че България и Бургас се побратимяват с нас. Това е добро за нас и вашия народ", каза Негово Превъзходителство - посланикът на Казахстан в София - Избастин Темиртай. Кметът Димитър Николов благодари на колегата си Байханов за доброто отношение към българската диаспора в града му. В него живят над 350 граждани, които са потомци на българи, дошли преди векове и заселили се в Каазахстан. Морският градоначалник също поднесе на височайшите си гости подаръци.

Връхна дамска дреха - камзо получи пък председателят на Общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова, която участва в срещата заедно със зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев.

На церемонията по побратимяване на двата града бе и треньорът по футбол Димитър Димитров - Херо. "Аз обичам този града и хората му, които са невероятни. Три години живях и работих в Павлодар. Това бе много важен момент в моя живот", каза единствено за сайт "Черноморие" именитият бургаски спортист.

Бургас е третият град след Варна и Благоевград, който се побратимява с Павлодар. Делегацията ще остане в Бургас два дни. Визитата им включва още срещи с местния бизнес, с културни институции и др.

Галерия