Децата, които обичат да се занимават с технологии не играят и не са потребители, казва директорът Димитрина Тодорова. Снимка Лина Главинова

Децата, които обичат да се занимават с технологии не играят и не са потребители, казва директорът Димитрина Тодорова. Снимка Лина Главинова

Димитрина Тодорова е родена на 31 май 1969 година в град Елхово. На 3 години семейството й се мести в Бургас. Тук учи основно образование в училище "Георги Бенковски", средното си образование получава в Строителния техникум "Кольо Фичето". Висшето си образование по специалността "Математика и информатика" получава в шуменския университет "Епископ Константин Преславски". След завършването си започва работа в Икономическия техникум в Бургас, сега Търговска гимназия, където в продължение на години преподава математика и информатика. Преди 12 години сменя учебното заведение и започва да преподава в Английската езикова гимназия "Гео Милев".
Сега вече е директор на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, след спечелен конкурс. Гимназията тази година ще обяви първия си прием на ученици след завършен VII клас.

- Г-жо Тодорова, какво Ви провокира да участвате в конкурса за директор на новата бургаска гимназия?

- Когато за първи път видях новината в бургаските медии, че Общината планира да открие такова училище искрено се зарадвах, защото сега обучението по програмиране и информатика е разпръснато на много места. Като учител имам конкретен проблем, че децата, които са направили избора си и искат да учат повече програмиране след VII клас, няма къде да ги насоча т.е. няма единно място, където да учат и те се лутат и обикалят различни курсове.
Втората ми мисъл бе, че в момента работя в чудесна гимназия, където има профил по графичен дизайн и информационни технологии, но самият капацитет на сградата и технологичната обезпеченост не дава възможност да разгърнем тези профили достатъчно добре.
Работила съм 24 години като преподавател по математика и информационни технологии и за мен това е предизвикателство, защото вярвам че всичко, което даваме на поколенията днес, ще ни се върне стократно след години. 

- С откриването на ПГКПИ няма ли да се получи лек сблъсък с други бургаски гимназии, в това число и професионални, където има паралелки по информационни технологии и програмиране с прием след VII клас? 

- Основната идея на тази професионална гимназия е да консолидира енергията и да създаде среда, не само за учениците, които ще учат тук, но и за всички деца, които обичат технологиите. В плана за обучение, описан от Община Бургас, седемте подкрепящи гимназията IT компании и двете асоциации на двата университета, ще даде възможно да бъдат организирани курсове, които да са достъпни за учениците от града, а не само за децата на това училище. В този смисъл съществуването на такова технологично място в Бургас е полезно и необходимо. Така децата няма да се налагат да пътуват до други градове, където се предоставят такъв тип курсове или да се самообучават у дома, което без квалифицирана помощ е трудно. Гимназията ще бъде едно място, където ученици и преподаватели с еднакви интереси да се съберат и да могат да обменят опит и идеи. 

- В настоятелството на гимназията влизат представители на големи IT компании. Това дава ли гаранция на учениците, че когато завършат средното си образование и продължат обучението си в един от двата бургаски университета, ще си намерят работа в тези фирми? 

- Училищното настоятелство е невероятна комбинация от хора, които представляват бизнеса, образованието и Общината, които имат професионално ориентиран план за обучението на тези деца. 
Първо тези седем компании, които са и работодатели ще участват в процеса на обучение като в началото участието им ще е по-малко, защото курсът на обучение по английски език ще бъде много интензивен първата година и децата ще бъдат много натоварени. По-късно обаче те ще им дадат възможност да работят върху проекти към учебната фирма, която предстои да бъде регистрирана към училищното настоятелство. Т.е. работодателите ще дават работа на учениците още докато са в училище. Това означава, че ще имат поглед върху тях и ще могат да подбират кадрите, които да работят в техните компании още в училищен курс. Вие знаете, колко много гимназисти след X клас работят през лятото, а някои и пред цялата година. 
Така че вярвам, че представителите на тези седем компании, които са реални работодатели, поемайки този ангажимент, ще се постараят да коригират образователния кампус и ще ни дават практични съвети как да провеждаме обучението. Защото образованието в момента не дава достатъчно добър старт на децата в практиката и бизнеса. 

- Повече теория или повече практика ще има в учебния процес? 

- До X клас има повече теоретични знания с малко практика, защото това е период на изучаване на общообразователни предмети, интензивно изучаване на английски език и втори чужд език - немски.
От края на X клас, в XI и XII клас в програмата им има много практика и работа по реални проекти. Това ще ги подготви, за да влязат добре ориентирани в IT бизнеса. 

- Базата, в която ще се помещава гимназията ще бъде основно ремонтирана. Гимназията разполага и с общежитие, голям парк. Как учениците ще разпускат от сериозното умствено натоварване? 

- Училището разполага с 27 дка площ, има много зелена зона, общежитие с училищен стол с възможност за подготвяне на здравословно меню за учениците, има голяма спортна площадка и фитнес зала. Обмисляме още учениците ни да имат достъп до плувния басейн в комплекс "Меден рудник". 
Учебното време на учениците ще бъде от 08.30 до 17.00 часа следобед. Това е период, в който те ще имат интензивна подготовка по задължителните учебни часове, кратък обяд, допълнителна подготовка за написване на домашното, време да самоподготовка за следващите дни и свободно време, през което ще могат да спортуват. 

- С конкурс ли ще бъдат избирани преподавателите и възпитателите, които ще работят в гимназията и кога трябва да бъдат назначени? 

- Целият персонал, който не е повече от 28 души, ще бъде подбран с конкурс по документи, след което селектираните кандидати ще бъдат поканени на интервю. Учителите ще трябва да разработят урок и концепция какво ще правят през първите три години от обучението по съответния предмет. Основно ще бъдат учители по английски език, български език, математика и информационни технологии. Това ще са най-многото часове в първите години. Важно е учителят, не само да бъде добър преподавател, но и да вижда как ще се развиват нещата напред. 

- Вие като директор на гимназията ще имате ли възможност да преподавате? 

- Всеки директор на гимназия е задължен да преподава минимум три учебни часа. Ще преподавам задължително, защото обичам да работя с деца, да ги мотивирам и да разкривам техните възможности, защото понякога децата сами не могат да открият какви са техните заложби. В тази възрастова група те се лутат, имат големи колебания какво точно да учат, харесват ли дадени предмети, къде да се насочат. 
След VII клас децата не знаят добре какво искат да учат и да работят. Затова е важно да има по-обхватна програма, да им се даде повече информация, да им се покажат различни неща. Важното е някой да им помогне по време на това обучение да разберат какво искат да работят. 

- Как ще привлечете първия випуск на гимназията? 

- Имах доста срещи с родители и директори на училища. На всички тях казвам, че след VII клас децата, които се поддават на влияние от близки и от съученици, да помислят сами дали обичат да се занимават с технологии. Важно е поне в началото да избереш направление, което ти е интересно. Защото, ако едно дете не обича да се занимава с технологии, но го привлича самото училище, то няма да бъде функционално обучено. То ще натрупа определен обем от знание, но те няма да му служат на по-късен етап. 
Затова призовавам седмокласниците, ако обичат да програмират, ако обичат технологиите – Гимназията по компютърно програмиране и иновации е тяхното място след седми клас. 

- Как децата и техните родители ще разберат дали гимназията е за тях, ако те от малки обичат да играят на електронни игри, но електронната игра няма нищо общо с програмирането? 

- Точно така е. Децата, които обичат да се занимават с технологии не играят и не са потребители. Те искат да стигнат зад това. Много често развалят устройствата, разглобяват ги, променят техните настройки, четат новостите в технологиите. Това са децата, които искат да учат в нашата гимназия. 

- Т.е. те трябва да правят разлика между игра на компютър и писане на код, което също става на компютъра? 

- Точно така. Има много безплатни сайтове, където могат сами да опитат да програмират да видят дали им е интересно или не. Ако някъде се е преподавало програмиране и те са участвали в тези часове, те вече знаят, какво е да се занимаваш с технологии. 

- Вашата гимназия вече има лого, присъства и в социалните мрежи. Учениците ви ще имат ли униформа? 

- Първоначално обмисляме да имат само отличителен знак или отличителна тениска, с която да започнат учебната година. След това ще направим кампания, в която ще им дадем възможност сами да изберат учебната си униформа. 

- Като се има предвид профилът на гимназията, имате ли притеснения, че момичета които ще искат да бъдат при вас ще бъдат много малко? 

- В България в IT сектора работят най-много жени в сравнение с другите европейски държави. Смятам, че много момичета се интересуват от технологии, въпреки че не го афишират толкова, колкото момчетата. Затова смятам, че броят на момчетата и на момичетата ще бъде колкото е във всяка друга гимназия в Бургас. 

- Като изключим Бургас, от кой регион очаквате да има най-засилен интерес от желаещи да учат в гимназията? 

- Идеята на това училище е да се опитаме да привлечем, освен ученици от Бургас и такива от Сливен, Ямбол, Стара Загора и други градове. Ние разполагаме с общежитие, така че тези, които пожелаят да учат при нас ще бъдат настанени в общежитието и ще се обучават. 

- Колко ученици могат да спят в общежитието? 

- В него могат да спят до 34 ученици като стаите ще бъдат разпределени за момичета и момчета, но това ще се случи след като прегледаме броя на учениците, които са издържали изпита и искат да се запишат при нас. 
Ще приемем четири паралелки по 26 ученици във всяка или общо 104 ученици. 

- Как ще бъдат профилирани тези четири паралелки? 

- Тези паралелки са в две специалности - "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране". Тяхното профилиране започва след X клас, в XI и XII клас има разлика в броя часове на изучаваните специални предмети. Т.е. учениците от двете направления ще изучават едни и същи технологии, едните по-засилено в една посока, другите по-засилено в друга посока. Дори и да объркат желанията сега, на този етап, това няма да е проблем, защото ще имат достъп до всичко, което им е необходимо като знания. 

- Учениците, когато завършат гимназията като какви могат да работят? 

- Много ще работя тези ученици да получат международно сертифициране в направление "IT" т.е. те да имат признат извън страната ни документ за всички езици, които са учили в часовете по програмиране. 
Другото, което ще получат е международен сертификат по английски език, който е на ниво поне "Адванс" по системата на Кеймбридж, защото в технологиите без английски език е трудно да се работи и не може да се достигне до високи професионални нива. 
Те ще завършат с диплома "Програмист" и това ги прави кандидати за предпочитаните сега работни места. Това им дава възможност да кандидатстват за работа веднага. Още повече последните две години те ще работят по различни проекти и ще бъдат наблюдавани от представителите на компаниите, които са в училищното настоятелство, а това означава, че ще имат възможност да бъдат наемани на работа веднага след завършване на образованието си при нас.