DSC_2703

DSC_2703

Димитър Бойчев: Не беше морално направеното от Вяра, но не искам да съм съдник на никого

Доволен ли сте?

- Определено сме доволни. Целта е да направим отчет на свършеното през това време. Направих си труда са видя, какво сме обещали по време на предизборната кампания преди близо 4 години и смея да каже, че почти всички неща, които сме обещали са изпълнени. Не може да не сме доволни от свършеното през този мандат и най-вече от свършеното за Бургас и региона.

- Какво от държавната машина не работи добре, за да има такова забавяне при приемането на законите и решаването на проблемите на хората?

- Аз идвам от бизнеса и винаги съм искал нещата да се вършат, така както става в една частна фирма, но има обективни причини, заради които това не може да стане. За мен най-важното е държавната администрация, която е много тежка машина и е трудно на едно правителство да се справи с нея, ако няма електронно правителство. Нещо, по което ние работим. Най-тежкото и тромавото, според мен е администрацията.

- Какво от свършеното през това време, отчитате като ваш собствен принос? Обещание, което сте изпълнили и с което се гордеете?

- Не мога да не отбележа просперитета и ръста в туризма, който забелязваме в последните години. На територията на областта туризмът се развива много бързо. Всяка година се отчита около 15-20% увеличение на туристите. Приносът не е само на един човек, а на всички, в това число и на хотелиери, на правителство, на законодателството. Подготвихме един нов закон, който липсваше досега, а е много необходим.

- Наближават парламентарните избори. На какъв принцип ще бъде подредена депутатската листа на ГЕРБ и кога трябва да бъде готова?

- Това при нас не е на дневен ред. Имаме си строги правила за подреждане на листите - общински събрания, областно събрание. Предложенията, които са направени на тези събрания се дават на Изпълнителната комисия, която решава. Мисля че май месец ще бъдат ясни листите.

- Какви са шансовете на сегашните депутати отново да бъдат включени в листата?

- Едно от най-важните неща, които постигнахме като депутати е, че сме депутати от Бургас. В листата ни няма "парашутисти", спуснати от някъде. И ние си свършихме работата. На първо място, че променихме имиджа на Бургас пред правителствените институции. Сега, когато някой отиде в София и каже, че е от Бургас се чувства един респект. Важно е, че си останахме екип. Всеки един от колегите си тежи на мястото със своята компетентност и има място и при следващия мандат.

- През тези години двама от вашите депутати бяха на прицел. Стоян Гюзелев бе глобен с 5 000 лева заради конфликт на интереси. Сега проверяват Вяра Петрова* за същото. Какви са шансовете на двамата да бъдат номинирани отново за листата?

- Всеки сам може да каже за себе си. При Вяра чакаме да се произнесе Комисията за конфликт на интереси. Аз си казах мнението, че най-малкото не беше морално, това което беше направеното от нея, но не искам да съм съдник на никого. Все още чакаме държавната Комисия за конфликт на интереси да излезе с решение и второ процеса при номинациите е такъв, ако бъде номинира...

- Ще влезе в листата?

- Ще бъде номинирана, но дали ще влезе? Има си орган, който ще каже.

- Предизборната кампания неофициално вече започна. Няма начин да няма и удари под кръста. Усещат ли се вече?

- Какво значи удари под кръста? Ние трябва да се съсредоточим върху това, което в момента трябва да се направи и евентуално един следващ мандат да се свърши. Да, предизборната кампания започна и ние даваме заявка за още един мандат, но със свършеното до сега, не с голи приказки.

- Ще стигнат ли силите на ГЕРБ да управлява още един мандат?

- Определено. За това го заявяваме. Ние сме уверени.

Интервю на Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова

*Комисията за конфликт на интереси проверява депутатката Вяра Петрова, след подаден сигнал от БСП, че сдружение, чийто управител е майка й е усвоило 700 000 лева по евро програми и тя е помогнала за това, възползвайки се от позицията си на народен представител и член на парламентарната Комисия по труда и социалната политика.