Банята на султан Сюлейман привлича туристи и от съседна Турция. Снимка Архив Черноморие-БГ

Банята на султан Сюлейман привлича туристи и от съседна Турция. Снимка Архив Черноморие-БГ

Туристически комплекс "Аква калиде" трябва да се рекламира в Турция и в близкия Изток, за да има повече туристи, които да го посещават. Аз съм ходил там и много ми харесва. Това каза Нурай Иньонтепе - генерален консул на Република Турция в Бургас на откриването на двустранния българо-турски форум на тема: "Древният град Аква калиде и скалният манастир "Свети Никола" - възможности и проблеми пред културно-историческото наследство в трансграничния регион". Научната конференция се организира за първи път и в рамките на проект, който Регионален исторически музей - Бургас изпълнява в партньорство с Дирекцията за култура и туризъм в Къркларели, Турция.

"Аква калиде" привлича туристи с пластовете история, които са на няколко хиляди години. Освен римските терми, посетителите могат да видят и великолепието на банята на султал Сюлейман Великолепни, който ги е посещавал. Банята е реставрирана и всеки турист може да се наслади на историята, пресъздадена с 3D мапинг. На това се е насладил и турският консул.

"Имаме общо културно наследство и трябва да го познаваме. Трябва да го популяризираме с помощта на туризма. Банята на султан Сюлейман е известна и се посещава от наши съграждани. Тя трябва да се превърне в подобаваща туристическа марка, за да привлича повече туристи", каза пред "Черноморие" Нечми Асан - директор на Дирекцията за култура и туризъм в Къркларели, Турция.

Област Бургас изпълнява 23 проекта в партньорство с областите Къркларели и Одрин по програмата за трансгранично сътрудничество от първото повикване, стана ясно по време на конференцията. "Само за сравнение ще ви кажа, че област Ямбол има едва няколко съвместни проекта, въпреки че също е погранична със съседна Турция", допълни Севдалина Турманова - зам.-областен управител на област Бургас. Участниците и гостите във форума бяха поздравени и от Милен Николов - директор на РИМ - Бургас. В конференцията участват - д.и.н. Димчо Момчилов - ръководител на проучванията на "Аква калиде", проф. Иван Йорданов, доц. д-р Стела Дончева, гл. ас. д-р Мирослава Доткова, д-р Йото Валериев и други.

Конференцията продължава и утре с посещение на "Аква калиде".

Галерия