Проф. Янков спечели конкурса за ректор на Академията. Снимка Архив Черноморие-бг

Проф. Янков спечели конкурса за ректор на Академията. Снимка Архив Черноморие-бг

Проф. Георги Янков е новият ректор на Националната художествена академия. Кандидатурата му за поста бе подкрепа с 63 гласа. Така проф. Янков изпревари в конкурса за ректор на Академията другите двама претенденти - доц. д-р Бойка Доневска и проф. Божидар Бончев, които получили съответно 26 и 2 гласа.

Проф. Георги Янков е роден на 1-ви януари 1964 в София. Завършва Средно художествено училище по приложни изкуства в столицата, а след това Националната художествена академия, специалност "Плакат" през 1990 година. Преподава в катедра "Плакат и визуална комуникация", дисциплините: "Плакат"; "Екранна графика".
Член е на Управителния съвет на секция "Графичен дизайн" в СБХ.

Проф. Янков бе директор на филиала на НХА в Бургас, който бе открит на 4-ти октомври 2018 година. Той го ръководеше до сега. След спечелването на конкурса проф. Янков ще поеме поста от досегашния ректор проф. Николай Драчев.

"Уважаеми проф. Янков, Искрено Ви поздравявам за високата чест и логичния избор именно Вие да сте новият ректор на Националната художествена академия. Убеден съм, че ще работите с ум и сърце за нейното развитие, за добрата подготовка и реализация на българските творци.

Благодаря за съвместните усилия и прекрасните емоции при откриването на филиала на НХА в Бургас. Като негов директор в първите две години от съществуването му Вие оставихте своята следа в бургаската култура, в нашето образование и изкуство.

Желая Ви здраве и енергия, за да довеждате до успешен край всяко ново начинание. Не забравяйте Бургас, както няма да Ви забравим и ние!", написа кметът на Бургас Димитър Николов в поздравителния си адрес до новия ректор на Академията.