Гостите бяха посрещнати от доброволци на БЧК - Бургас. Снимки Лина Главинова

Гостите бяха посрещнати от доброволци на БЧК - Бургас. Снимки Лина Главинова

По повод 5-и декември – Международния ден на доброволеца БЧК - Бургас събра свои членове, симпатизанти, гости от Бургас и региона. Събитието на Българския младежки кръст минава под мотото - "Доброволчеството - хуманизъм в действие". Стартът на празника дадоха малчуганите от детска градина "Моряче", които поздравиха присъстващите с изпълнения на песни и стихове.

Бургаската организация обяви конкурс за написване на есе и рисунка. В него се включиха 62 участника от бургаски детски градини и училища. За участие в литературната надпревара есе са изпратили 52-а души, както от Бургас, така и от региона и страната. "БЧК - Бургас е един дом за доброто. Доброволец е титла на доброто. В нашите очи вие сте духовни аристократи", сподели д-р Лорис Мануелян на церемонията по награждаване на отличените. Той се върна към времето на своите тийнеджърски години, разказвайки в документалния си филм за младежката червенокръстка организация, в  чиито редици е бил. Лентата е заснета през 1971 година.

Благодарност към доброволците, помогнали на хората пострадалите от наводненията изпрати областният управител на Бургас - Вълчо Чолаков.

Кметът на община Камено Жельо Вардунски благодари на БЧК от името на засегнатите от пороя в края на октомври жители на общината.

В дискусията "Доброволчеството - хуманизъм в действие" се включиха десетки участници. На специално поставено табло всеки можеше да напише своето мнение – какво е за него доброволчеството? Рисунки на участниците в конкурса бяха наредени в изложба.

13 души от доброволните формирования към Община Бургас получиха награди. Отличията им бяха присъдени за участието им в гасенето на пожара в края на лятотото в Изворище, Миролюбово и Банево.

Галерия