Форумът ще се проведе в Конгресния център в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Форумът ще се проведе в Конгресния център в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Международният морски форум "BeFOR_BeGREEN" събира доказани български и чужди експерти в морското дело. Форумът ще бъде открит на 23-ти юни, четвъртък, от 10.30 часа в зала "Форос" на Конгресния център в Бургас. Той се организирана от "Пристанище Бургас" и Община Бургас и се провежда със съдействието на "Южнобългарски морски образователен център", Българска асоциация на морските капитани, "Shippossible LTD"  и Бургаска морска асоциация.

В програмата са предвидени два панела за дискусии: "Нови технологии за екологично корабоплаване" и "Зелени пристанища - инфраструктура и услуги". Лекторите са представители на образованието, морското право, пристанищна и корабна дейност, държавни и неправителствени организации от България и чужбина.

Участниците във форума ще имат възможност да чуят Иглика Якова, зам.-началник  "Сини политики" - Главна дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската Комисия; Петър Бенов, държавен експерт дирекция "Национална транспортна политика" към Министерство на транспорта и съобщенията; проф. Маруся Любчева от "Черноморски институт". За предизвикателствата пред морското застраховане, както и за създаване на по-зелена застрахователна индустрия  ще говори Ник Шоу, председател на международната група на клубовете по морско застраховане и превенция (P&I Clubs). Капацитетът и перспективните разработки на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН е презентацията на гл.ас.д-р мат. Николай Марков.

Във втория дискусионен панел своите тези ще изложат шестима лектори. Подробностите за концепцията "зелено пристанище" участниците във форума ще научат от Анна Михнева-Натова, генерален директор Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Мая Русева, директор дирекция "Стратегическо развитие" към Община Бургас ще представи морска свързаност на Бургас и опазване на акваторията.

В рамките на форума ще бъдат коментирани темите за съвременните екологични предизвикателства пред пристанище Варна и бъдещото синьо развитие на бургаския порт.

Дейвид Лусли - генерален секретар и президент на Балтийски и международен морски съвет (BIMCO) ще се спре на важната тема за процеса на декарбонизиране на корабоплаването. Мигел Виера де Кастро - старши пилот "Пристанище Синеш", Република Португалия, ще представи добрите практики, дигиталния и енергиен преход в пристанище Синеш.