Роклята е най-важната и значима дреха в дамския гардероб, смята дизайнерката

Роклята е най-важната и значима дреха в дамския гардероб, смята дизайнерката

Дизайнер Мария Танева избра да представи новата колекция за 2018 година на своята модна къща "Емоционе" със специална фотосесия. За нея тя предпочете една изключителна 5-звездна локация: гранд хотел и СПА "Приморец". Моделът, който облече стилните тоалети, е "Кралица на Бургас" и първата подгласничка на "Мис България за 2016 г." - Рени Радева. Тоалетите, представени пред фотообектива, са общо десет. Те включват не само елегантни дълги рокли, но и гащеризони, сред които всяка дама може да намери подходящо облекло за всеки специален случай - абитуриентски бал, сватба или друг.

Мария Танева е помислила и за комфорта на дамите, които искат да изглеждат прекрасно, но и да танцуват свободно, без ограничение на движенията. Затова, някои от тоалетите в колекцията са с дълги, красиви и ефирни поли, които лесно се махат  и удобството на дансинга е гарантирано. Колекцията включва актуални материи, които отразяват последните тенденции от световните подиуми. Сред тях е италиански бутиков плюш - хамелеон в преливащи цветове. Насложен върху телесна мрежа, той обгръща впечатляващо силуета в разкошна дълга рокля, с която всяка дама е готова да пристъпи директно в обятията на своя принц. В колекцията присъства и изключително ефектна цветна 3D дантела - с ръчно пришити перли и цветя, която превръща всеки тоалет в истинско събитие. Добавете жоржет, шифон, коприна, луксозен тюл и дизайнерския талант на Мария Танева и получавате впечатляваща колекция от десет тоалета на модна къща "Емоционе", сред които всяка дама може да открие най-подходящия за себе си.

- Защо избрахте гранд хотел и СПА "Приморец", за да представите колекцията си?

- Избрах да представя колекцията си в гранд хотел и СПА "Приморец", защото за мен това е най-приказният и красив хотел в Бургас. Сред толкова много еднообразие, Приморец е истински оазис, изпълнен с пълнокръвни класа и лустро, изключително подходящи за представяне на моята колекция. Такива красиви тоалети могат да бъдат представени само в такава обстановка.

Гранд хотел и СПА "Приморец" е място на много топли и весели спомени за мен. Тук на 21-и юли 2001 година бе моята сватба. Денят беше изключителен - не само защото се омъжвах, но и защото времето бе решило да ни изненада - нас и всички гости. Ураганен вятър буквално събори масите за външното тържество като домино - и се преместихме в ресторанта вътре. Беше страшно весело. И до днес, когато някои от гостите ме срещне ми казва "Такава сватба никога не съм виждал".

- Какво ви впечатлява при нас?

- Голям почитател съм на ресторанта в гранд хотел и СПА "Приморец" и днес. Шеф Ивелин Кръстев и неговият екип изненадват с ново меню всяка пролет и есен, а вкусът определено си заслужава. Самата атмосфера превръща всяко едно гостуване в Приморец, в комфортно, изискано събитие. Независимо дали пиете чай в лоби бара, вечеряте в Средиземноморски ресторант "Салини" или пък посещавате СПА център "6th Sense", усещането че сте специални и обгрижени е неизменно. Именно това внимание към всеки детайл и ненатрапчив, класен сервиз, в комбинация с приказната атмосфера ми подсказаха, че това е точното място за моята нова колекция. Ето, че към днешна дата, фотосесията вече е факт и представя моето виждане за това как трябва да изглежда една дама на специално, представително събитие.

- Защо избрахте за вашето събития месец февруари?

- Неслучайно избрах това събитие да се случи през месеца на любовта - февруари. Той бележи старта на един празничен сезон, изпълнен с поводи, за които официалният тоалет е задължителен. Старт на тези тържества, дава 14-и февруари - Денят на любовта и виното. За него, гранд хотел и СПА "Приморец" организира специално събитие - "La Vie en Rose". То ще представи френската кулинария, но и ще е своеобразен жив концерт на Елена Сиракова, на който тя в компанията на пианиста Михаил Филипов ще представи най-обичаните любовни песни на всички времена, като дансингът ще е на разположение на всички гости. Ето, за такива изискани събития са подходящи класни тоалети, пъстри, специални, изискани с които да се чувствате като истинска кралица, единствена и неповторима.

После, идват празникът на жената, абитуриентските балове, други лични събития - рождени дни, юбилей, годишнини, сватбени тържества - на които етикетът - а и самочувствието - изискват да сме облечени подходящо. Тук на помощ идвам аз. Всеки от десетте тоалета, включени в новата ми колекция, може да бъде претворен в други цвят и размер, така че да отговаря пълно на предпочитанията на всяка конкретна дама. Никога не повтарям тоалет два пъти. При модна къща "Емоционе" винаги има нещо различно, детайл, който да даде ново звучене и облик и да е в хармония с избралата го дама.

- Откога се занимавате с дизайн?

- От 1998 година. Още като дете открих, че това е моето призвание. Вдъхновявах се от една от гостенките, почиващи в къщата за гости на баба ми в Созопол. Пред очите ми, тя създаваше буквално чудеса от плат, на шевната машина. 1998 е годината, в която открих своето първо ателие в центъра на Бургас. Шиех ежедневни и традиционни облекла - всяко от които обаче е бутиково, уникално, единична бройка, "по поръчка". Тогава колекции нямаше и всички работеха така.

Навремето имаше четири магазина за платове в Бургас и те предлагаха българска продукция, която днес почти липсва от пазара. Мечтаех, един ден да имам възможност да се отдам изключително на своята слабост - роклята. От малка бях силно вдъхновена от Ренесанса - кринолините, разкоша... За пръв път, подобна рокля изработих за абитуриентка през 2002 година.

След художествена паралелка в училище "Св. св. Кирил и Методий" Бургас, Мария Танева завършва професионална квалификация "дизайнер - моделиер" във Варна. Освен това, тя е и дипломиран инженер-икономист.

- Какво е вашето призвание?

- Да радвам хората. Най-добрата реклама е от доволен човек. От самото начало, това води хората при мен - препоръка от  някой. Считам, че е изключително важно доброто име да се пази и развива.

- Вие сте създател и председател на Черноморската асоциация на бургаските дизайнери. Каква е целта на сдружението?

- Да обедини колегите в бранша. Не сме много и работа има за всяка от нас. Имахме съвместни инициативи - общи ревюта, представителен бутик. За съжаление, последните години сме оставили тези инициативи на заден план. Надявам се, да преодолеем тези процеси и отново да станем задружни. Ние сме стабилен противовес на конфекцията с високи цени. При нас, бройките са единични и уникални, а цените ни са достъпни. Защо една дама да инвестира в тоалет "на конвейер", рискувайки друга жена също да го е избрала за дадено събитие, когато може да си подари красота, създадена специално за нея, при това на достъпна цена?

- Кога и как момичетата се преобразяват в дами?

- Това е изключителен момент и става в моето ателие. Помагам им да изберат най-доброто за себе си, съобразено с индивидуалните им особености. Пробват различни силуети, докато сами се убедят, кое им стои най-добре и подчертава точните места. Целият процес, от първоначален консулт, избор на тоалет, уточняване на детайлите, поръчка на необходимите материали, поне две проби - до крайния готов тоалет, отнема около месец.

За своя абитуриентски бал, когато за първи път облекат официална рокля, емоциите са неудържими. Родителите се вълнуват - често до сълзи, виждайки за пръв път детето си без обичайните джинси, в истински изискан тоалет. Въпреки важността на повода, за мен не е оправдано една абитуриентска рокля да струва повече от 1000 лева. Спокойно можем да се вместим в цена от 600 лева до тази граница, без да пестим нито от материали, нито от качество и оригинален дизайн.

- Как се променя модата и предпочитанията на жените?

- Търсенията на дамите през времето много се промениха. Днес, жените са много информирани. Искат да изглеждат като звезди от червения килим. Материята е определяща за крайния резултат - а по реалните събития, от които дамите носят снимки с идеи, тоалетите са от платове с изключително високи качество и цена. Няма как да получим идентичен резултат с материя от по-нисък клас.

За мен, роклята е най-важната и значима дреха в дамския гардероб. С нея, всяка жена се преобразява в принцеса. Наскоро бях в Индия. Там, облякох традиционно сари. Увита в цели седем метра разкошен плат, се чувствах като истинска звезда. Определено привличах погледите. В Индия, ме спечелиха цветовете. Всичко е пъстро, цветно, няма черно, а всички коли са бели. Хората са мирни и добронамерени. Това пътуване, както и другите ми странствания по света, ме зареждат емоционално и идейно. Много обичам цветовете - които у нас са все още малко табу. Неслучайно, в новата ми колекция няма нито една черна рокля, въпреки сантимента на много родни дами към този цвят. Според мен, черното ограничава човека и влияе дори на настроението. Ето, днес е мрачно, а аз съм в жълто, за равновесие.