Родната къща на Петя Дубарова е превърната в музей и привлича десетки посетители. Снимка Архив Черноморие-БГ

Родната къща на Петя Дубарова е превърната в музей и привлича десетки посетители. Снимка Архив Черноморие-БГ

Поетесата Петя Дубарова днес щеше да навърши 56 години. Тя обаче завинаги ще остане онова чаровно 17-годишно момиче с двете смолисти плитки. Така я помнят нейните съученици и близки. Отишла си без време, Петя остави незабравими стихове, които продължават да вълнуват 17-годишните. Част от нейните поетични изповеди се превърнаха в неостаряващи шлагери, облечени в хубава музика. Сред тях е и "Зимна ваканция" по музика на родения в Бургас маестро Точно Русев, изпята от Росица Борджиева.

Приживе Петя Дубарова свързва името си с двама емблематични за Бургас и България творци - поетът Христо Фотев и режисьорът проф. Георги Дюлгеров. С Фотев Петя води дълги литературни разговори, а през 1978 година година участва във филма на режисьора Георги Дюлгеров - "Трампа".

Петя посяга на живота си преди да навърши 18 години, като ученичка в бургаската езикова гимназия. Но първите опити да срича и да пише прави в СУ "Иван Вазов". Като ученичка в гимназия "Иван Вазов" тя написва и първите си поетични творби. В един випуск на това училище заедно с Петя Дубарова са били и журналистката Красимира Тодорова, и д-р Антонио Душепеев - началник на Родилно отделение в бургаската болница. В това училище учи и настоящият заместник-кмет по бюджет и финанси на Община Бургас Красимир Стойчев, както и Петко Георгиев - настоящ общински съветник.

Години след Петя Дубарова, по същите коридори на СУ "Иван Вазов" са тичали десетки бургазлии, които са утвърдени имена в своята сфера - журналисти, архитекти, еколози, акушерки, медицински сестри.

Днес Петя е една от емблемите на "Иван Вазов", с която гимназията се гордее и за която ще си спомни с рецитал по нейни стихове. Той ще се проведе днес в клуба на Съюза на моряците ветерани в Бургас. Поводът е годишнина от рожеднието на Петя Дубарова. А събитието е част от празничната програма по случая 60-ия рожден ден на гимназията.

С решение на Тодор Живков родната къща на Петя става дом - музей