Изборите за 45 Народно събрание ще се проведат на 4-ти април. Снимката е илюстративна

Изборите за 45 Народно събрание ще се проведат на 4-ти април. Снимката е илюстративна

Днес се открива предизборната кампания на изборите за 45-то Народно събрание, които ще се произведат на 4-ти април. Изборите бяха насрочени с указ номер 9 на президента от 14 януари 2021 година и публикуван в Държавен вестник на 19 януари.

В изборите за парламент ще участват 30 формации от отделни партии или коалиции. В отделните избирателни райони ще се явяват и независими кандидати.

Всички те ще търсят подкрепата на 6 732 316 души с право на глас по данни на Главна дирекция "ГРАО" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но това е предварителен списък. Точната бройка ще стане ясна, както обикновено, непосредствено преди изборите.

Българските граждани, които живеят в чужбина, могат да подават заявления за откриване на избирателни секции в съответната държава. Досега са подадени общо 63 500 заявления за отваряне на изборни секции в чужбина. От тях хартиените са само 1230, другите са подадени по електронен път. Най-много заявления са подадени от Турция - 15 000, от Великобритания - 12 000, от Германия - 9500, САЩ - 3900 и т.н. Заявления се подават до 9 март. Хората подали заявления за гласуване в чужбина могат да гласуват и в друга секция, а не в тази която са поискали, както и в България, ако решат да се върнат в страната. На 9 март дипломатическите и консулските представителства изпращат мотивирано предложение на ЦИК за местата, в които следва да бъдат образувани секции за гласуване извън страната.

С решение на Народното събрание в секциите с повече от 300 избиратели ще може да се гласува и с машини за гласуване, но и има и изключения. Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД "ГРАО" към МРРБ.

ЦИК вече определи реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети.

Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия за хората под карантина се образуват на територията на всяко населено място, ако до 31 март (3 дни преди изборния ден) има подадени не по-малко от 10 заявления. Общинската администрация проверява дали хората подали заявления са наистина в изолация. Хората под карантина, подали заявления, биват уведомявани, че ще бъдат посетени от членове на подвижна СИК.

На членовете на подвижните СИК се осигуряват: защитен костюм за еднократна употреба, ръкавици, защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска тип FFP2/FFP3.

На членовете на ПСИК се предоставя възможност да бъдат ваксинирани с две ваксини срещу COVID-19.

На 19 март изтича срокът за подаване на данни от Министерство на Правосъдието за лицата, изтърпяващи наказание "лишаване от свобода", за автоматизирано заличаване на имената им от избирателните списъци.

20 март е крайният срок за издаване на удостоверения за гласуване на друго място. Удостоверенията за гласуване на друго място се издават в един екземпляр не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

До 27 март ЦИК трябва да регистрира и социологическите агенции, които ще извършват социологически проучвания в изборния ден.