Подробности за повдигнатите обвинения бяха дадени на извънреден брифинг на прокуратурата и следствената служба. Снимка Авторът

Подробности за повдигнатите обвинения бяха дадени на извънреден брифинг на прокуратурата и следствената служба. Снимка Авторът

От 3 до 10 години затвор може да получи 15-годишният сириец, който шофира автобуса с 47 нелегални мигранти. Непълнолетният, който е настанен в бежанския център в Харманли, без да се замисли е натиснал педала на газта и с автобуса помля полицейския автомобил, в който са били Атанас Градев и Йордан Илиев. Бургаските полицаи загинаха на място. Трагедията се разигра сутринта на 25-ти август на кръстовището на Трапезица в Бургас. Полицейският екип от Първо Районно управление загина при изпълнение на служебния си дълг в опит да спре автобуса, превозващ нелегалните мигранти предимно жени и деца. Сред тях има и 13 непълнолетни. Всички те са настанени в база в парк "Росенец".

Повдигнатото обвинение срещу 15-годишния сириец е за умишлено престъпление, извършено по особено жесток начин.

Тримата сирийци, сред които и непълнолетния, срещу които има повдигнати обвинения са задържани за срок от 72 часа и предстои да бъде предявено искане за постановяване на мярка "задържане под стража". Единият от сирийците е с хуманитарен статут, другите двама са със статут на постоянно пребиваващи в страната ни.

За нелегалния трафик на хора и тримата ги грози присъда от 1 до 6 години лишаване от свобода и гроба в размер от 5 000 до 20 000 лева.

"Все още се събират доказателства по отношение на българския гражданин, за да бъде установено съпричастността му към случая", каза районния прокурор Мария Маркова.

"Установено е, че 15-годишният сириец е управлявал автобуса през цялото време. Това потвърждават и свидетелските показания на разпитаните до момента", каза Теньо Гайдаров от Окръжната следствена служба. ДНК профилът на задържаното лице и на това, което е управлявало автобуса съвпадат. Другият сириец е бил него спътник, а третият е осигурил автобуса. Българинът е закупил превозното средство, с което са били транспортирани мигрантите и който помля полицейския автомобил с двамата униформени.

Групата със сирийски мигранти е била натоварена в автобуса в района на местността Мишкова нива. Направени са два опита от екипи на Гранична полиция автобуса да бъде спрян - на пункта на село Крушевец и на Пода. И двата опита се оказват безуспешни. Последвало е преследване от екипите на Гранична полиция. Автобусът е влязъл през международния път в Бургас и на кръстовището на Трапезица премаза полицейския автомобил, който се е опитал да го спре.