Ще бъдат изградени 30 нови центъра за грижа за хора с психични разстройства

Ще бъдат изградени 30 нови центъра за грижа за хора с психични разстройства

Домът за пълнолетни лица с психични разстройства в село Заберново, община Малко Търново ще бъде закрит до 2021 година. Това предвижда Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа и е във връзка с процеса на деинституционализация на домовете за възрастни хора в цялата страна.

"Следващите стъпки, които ни предстоят са свързани със предстоящото затваряне на домовете за възрастни хора, които са в най-тежно състояние. Темата за възрастните хора е доста наболяла в някои от населените места.
Първият етап предвижда до края на 2021 година да бъдат закрити 10 специализирани институции за хора с увреждания, като пет от тях са домове за хора с психически разстройства и пет дома за хора с умствена изостаналост, които се намират на територията на цялата страна. В общините Малко Търново и Камено има такива домове.
Ние стъпваме първо в тези, които са в най-лошо битово и жилищно състояние. На тяхно място ще бъдат изградени 30 нови центрове за грижа за хора с психични разстройства, като общият им капацитет е за 450 човека. Те ще бъдат разпределени в 14 общини в България. Тези домове ще бъдат подкрепени с още 22 центъра за грижа за хора с умствена изостаналост с общ капацитет 330 човека и ще бъдат изградени в 10 общини. Като една от тях е община Малко Търново", каза в интервю за "Черноморие" Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика.
В област Бургас съществуват общо 11 специализирани институции за възрастни, като от тях два Дома за пълнолетни лица с физически увреждания с капацитет 103 места, два Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост с капацитет 160 места, два Дома за пълнолетни лица с деменция с капацитет 85 места, един Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с капацитет 60 места и четири Дома за стари хора с капацитет 154 места.
"До 2021 г. е планирано откриването на Дневен център за лица с увреждания и техните семейства, включително с тежки множествени увреждания в град Бургас, както и Център за грижа за лица с умствена изостаналост в град Малко Търново.
В страната предстои да бъдат изградени още 52 центъра за грижа за хора с психични разстройства и умствена изостаналост, 7 центъра за грижа за хора с деменция и за подкрепа на техните семейства, 9 центъра за грижа за възрастни хора в невъзможност да се самообслужват", каза още зам.-министър Русинова.
Тези мерки се допълват и с пет проекта, които министерството е финансирало и всеки един от тях е на стойност по 1 млн. лева. Единият от тях е в Бургас и е за развиване на модерни и съвременни интегрирани центрове за грижа за лица с увреждания. Тези проекти целят да бъде създадена интегрирана подкрепа, така че да не се налага човек да минава през няколко места, за да получи услугите за рехабилитация или терапия, които са му необходими, както и да подпомогнем общините за развиване на мобилни услуги. Много голяма част от хората с увреждания живеят в населени места извън големия град, в който често се случва да няма обществен транспорт. Целта на министерството е да развие и една нова услуга "Заместваща грижа".