Стартът ще бъде даден в 10.30 часа на 18-ти януар. Снимка Архив БФБ

Стартът ще бъде даден в 10.30 часа на 18-ти януар. Снимка Архив БФБ

Петото издание на полумаратона "Атанасовско езеро" ще се проведе на 18-ти януари в Бургас.  "Атанасовско езеро е единствената защитена територия в България, на която от години празнуваме не само рожден ден на 12 август (когато е обявен едноимения резерват), но и имен ден на 18-ти януари, благодарение на LIFE проектите на БФБ "Солта на живота", а сега и "Лагуната на живота". Това е част от начина, чрез който ние успяваме да привлечем повече приятели на Атанасовско езеро, което е наистина една забележителна природна територия. Освен че е най-богатото на птици място в България, езерото предоставя различни екосистемни услуги, които го правят все по-популярно с другите му лица – като място за лечение, спорт и почивка, вдъхновение, но и източник на храна", сподели Радостина Ценова от БФБ.

"В края на лятото на 2015 година от сдружение "Зелена Странджа" активно подготвяхме нашето първо състезание по бягане и колоездене "Странджа без ограничения" от местност Качул до град Ахтопол, чиято цел е да се представят изключителните възможности за туризъм, спорт, отдих и развлечения в Странджа. През пролетта на същата година като директор на природен парк "Странджа" по време на Фестивала на зелениката бях организирал за първи път състезание по горско бягане в Странджа – 32 км край село Визица. Когато моите приятели от Българска фондация Биоразнообразие споделиха, че искат да разнообразят програмата за следващия имен ден на Атанасовско езеро, аз им предложих, а те веднага приеха да организираме маратон. Първоначално желанието ни беше маршрута да бъде обиколка на езерото, но след няколко огледа на терен и предвид суровите метеорологични условия в средата на януари, решихме трасето да бъде по-щадящо и възможно за преодоляване и от колоездачи, като все пак отвежда състезателите до другия, северен край на езерото, където е разположен самия резерват", каза Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа".

Целта на спортното събитие е да намира нови съмишленици и приятели на Атанасовско езеро. То е най-посещавано през лятото, заради басейните с луга и кал, но за нас е важно да покажем на хората, че то може да се ползва за спорт и през зимата и да се посещава през всички сезони, защото винаги има какво да предложи.

"За нас като екологична организация беше голямо предизвикателство да се впуснем в провеждането на спортно състезание, защото нямахме подобен опит, но имахме късмета да работим с Владо от „Зелена Странджа“, който е истински професионалист и подходи с много вещина при избора на точното трасе, подбора на отделните дисциплини и разгласата на самото състезание в подходящите среди. Иначе срещата със спортистите за нас беше много приятна изненада - въпреки тежките метеорологични условия не чухме някой да се оплаква или нещо да недоволства. През тези пет години срещнахме много ведри, позитивни и вдъхновяващи хора, а участниците бяха на всякаква възраст - от деца на 4 години до спортисти над 70 години", допълва Радостина Ценова.

Всяка година са нужни около 15-20 човека за обезпечаване нормалното протичане, информираността и сигурността на състезателите в полумаратона. Имало е доброволци, които специално идват от София и други градове, за да помогнат. Те са тези, които подават чаша топъл чай или шепа ядки и без тяхната всеотдайна помощ не бихме могли да се справим.

Полумаратонът тази година включва състезателните дисциплини са бягане 21 км, колоездене 21 км и бягане 8 км. Записването за участие е до 6-ти януари, а в самия ден ще се записва само до изчерпване на наличните номера. Раздаването на стартовите пакети е от 8.00 до 10.00 часа в културен център "Морско казино", а стартът е в 10.30 на алеята до лятна сцена "Охлюва". Награждаването на победителите до трето място започва в 13.30 ч., като ще има и томбола с предметни награди за всички участници. Заплатилите до 6 януари стартовите си такси ще могат да спечелят и два ваучера за двама за поход в Странджа. За повече информация и записване посетете сайта - http://polumaraton.zelenastrandja.com.