Добрин Вътев е новият председател на Дружеството на бургаските художници. Снимка Лина Главинова

Добрин Вътев е новият председател на Дружеството на бургаските художници. Снимка Лина Главинова

Добрин Вътев е роден на 18 юли в Бургас. Завършва паралелката по изобразително изкуство в СУ "Св. св. Кирил и Методий". Има диплома от факултета по изобразително изкуство на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Скулптура" при доц. Милан Андреев. Той е член на Дружеството на бургаските художници от години, а от скоро е и негов председател.

Добрин Вътев бе избран на поста на проведелото се в средата на ноември Отчетно-изборно събрание на Дружеството. Той ще ръководи Групата през следващите три години.

- Предизвикателство ли е за Вас избора Ви за председател на Дружеството на бургаските художници?

- Предизвикателство е, защото искам да направя много неща. Имам много идеи, за които ще ми е нужна помощ от институции, за да обновим Дружеството. То е доста архаично и като структура, и като визия, и като начин на управление.

- Това означава ли, че ще променяте устава на Дружеството?

- Уставът няма да бъде променян. Искаме да започнем да работим по-европейски, да намерим партньори, не само от страната, но и в чужбина. Да излезем максимално на светло и да покажем, какво можем и в Европа, и в съседните държани.

Имаше проект за ремонт на Графичната база. Документите бяха подготвени от Община Бургас, която кандидатства за финансиране по програма "Трансгранично сътрудничество" със съседна Турция. Но този проект не се случи поради ред причини. Общината продължава да търси съфиннасиране, за да го реализира, защото състоянието на Графичната база не е задоволително. Функцията й е много ценна, защото в България има много малко такива бази. Има само три такива бази, които работят ефективно - в университета във Велико Търново и в Националната художествена академия в София. Но подобна база на нашата имаше в Самоков. Тя все още съществува, но е в доста тежко положение.

Имаме прекрасни художници - графици, които са на световно ниво и последният пример е една представителна изложба в Китай, в която участваха девет български графици. Домакините откупиха по пет произведения на художниците, които участваха в изложбата.

Друг е въпросът, че нямаме подкрепа. Нужна е държавна подкрепа, за да можем да образоваме хората. Нашето изкуство не е масово, то не е за всеки, но колкото повече хора се докоснат до него, толкова по-добре. Иначе влизаме в масовата и чалга култура.

- Как ще успеете да реализирате идеите си през тези три години на Вашия мандат?

- Каквото зависи от мен, ще го направя. Имам подрепа от колегите в Дружеството. Вече проведох разговори с областния управител Вълчо Чолаков и с кмета Димитър Николов. Ще разчитам много на подкрепа от Областна управа и от Община Бургас, защото нашето дружество не е в много добро финансово състояние. Още имаме стари задължения от преди десет години, които още не можем да изчистим. Става въпрос за натрупани задължения към Областна управа по плащанията на наема на залата на улица "Александровска"*. Към днешна дата сумата значително е намалена, но още имаме средства, които дължим. Не сме богато дружество и трудно се справяме с финансирането.

- Какви мерки ще предприемете, за да се увеличат приходите Ви, за да развивате и дейност, различна от тази, която и сега правите?

- На първо време смятаме да реализираме желанието на членовете на Дружеството ни да обновим залата ни. Тя не е ремонтирана повече от 30 години с изключение на леки козметични ремонти. Тя има много архаичен вид. Желанието ми е, колкото по-бързо стане, толкова по-добре.

- Откъде ще намерите финансиране за ремонта?

- Все още сме на етап проектиране. Приятели от архитектурно дружество обещаха да ни изработят проекта на бартер, защото ние сами не можем да финансираме това. Ние трябва да даваме тон за песен, а всичко е в една идеалистична сфера и ако нямаме подкрепа, нищо няма да стане.

- Местата, които могат да Ви помогат с издръжката на Дружеството са залата, от която получавате наем за изложбите, Графичната база и членския Ви внос...

- Да, така е. Членският ни внос не е висок - по 5 лева на месец. А Графичната база не е в много приветлив вид. И там бяха правени текущи ремонти, но самата сграда е много стара и задържа влага, която пречи на работата. Вътре не е много уютно за работа. Вече започнаха занятия на студентите от специалността "Графика" на филиала на Националната художествена академия, който бе открит в Бургас тази есен. С тях имаме чудесни партньорски отношения. И се надявам, че така Графичната база ще има нов живот.

- Не се ли притеснявате, че докато сте ангажиран с административни задачи, няма да имате достатъчно време за творческа дейност?

- Да, няма да имам време да творя, но съм се захванал с тази задача и трябва да правя, каквото мога.

- Какво ще промените, за да привлечето по-млади автори в Дружеството? Видно е, че през последните години нямате голям наплив от желаещи да станат членове на Групата ви?

- Така е, нямаме много млади членове. Те са доста малко. На последното Отчетно-изборно събрание това също се видя. Доста колеги заминаха в чужбина. Доста млади колеги има в Испания, в Чехия. Всеки търси спасение някъде. Тук трудно се случват нещата. Затова пак казвам, че е нужна държавна политика, за да има ренесанс в изкуството, иначе всеки търси начин и прави компромиси. Ние също трябва да живеем някакси. Много по-лесно е, ако имаш осигурени минимални средства, за да мислиш творчески. Иначе се чудиш, откъде да намериш средства за ежедневните нужди. И там започват компромисите, започва се производство  на лесно продаваеми неща, които нямат такава художествена стойност. Стигнало се е до там, че хора, които рисуват на самодейно ниво продават повече и имат самочувствие, което нямаме ние. Получава се един парадокс. Истинското изкуство е в задънена улица, а комерсиалното изкуство е в разцвет.

- Наскоро откриха филиала на Националната художествена академия в Бургас. Как си партнирате с Академия и какъв пример давате на младите, които един ден ще станат Ваши колеги?

- Откриването на филиала на Академията е най-доброто нещо, което се е случило през последните години в Бургас. Това е проект с добавена стойност и във времето ще се отблагодари, въпреки че винаги е имало противници на идеята. Това е един прекрасен проект, който ще привлече млади колеги и утвърдени имена, които вече идват в града. Самото им присъствие тук вече дава живот и провокира да се случват хубави неща. Затова Художествената академия е хубав проект и тепърва ще се утвърждава и ще привлича младите, за да се развие културния живот в града.

- Вие преподавате и във филиала на Академията...

- Да, водя занятията по скулптура, която не е основна дисциплина в нашия филиал, но студентите от специалностите "Рекламен дизайн" и "Живопис" има часове по скулптура първия семестър.

- Успяхте ли вече да доведете студентите в залата на Дружеството?

- Не, още не се е случило това, но има време и ще стане. Предстои едно събитие за всички студенти в Графичната база за студенския празник, което го организираме с подкретата на Общината.

- Обмисляте ли варианти, с които да кандидатствате за финансиране по европейски проекти, за да реализирате проекти на Дружеството?

- Това е другата посока, в която искам Дружеството да върви. Ако успеем да проектираме и преустроим залата на Дружеството, ще насочим усилията си за кандидатстване с наши проекти по европейски програми. Реално това е основното, което ще ми бъде като посока за търсене на средства.

- Преди няколко години имаше опит да бъде възроден симпозиума по скулптура, но беше еднократен акт. Мислите ли в посока - възраждане на този симпозиум или създаване на друго събитие, което да привлече Ваши колеги от страната и чужбина?

- Ние искаме този симпозиум да го има. Обсъждали сме го с колегите. Това е симпозиумът, който е бил най-мащабен в страната и е имал най-много издания. Но за възраждането му трябват много средства. Ако намерим финансиране, ще го възродим.

- С какви различни прояви Дружеството на художниците ще се опита да привлече бургазлии през 2019 година?

- Графикът ни за новата година още не е готов. Но на първото заседание на Управителния ни съвет решихме, малко да съкратим времето на Никулденската изложба, която ще бъде открита на 6-ти декември, за да подредим една нова изложба на 9-ти януари. Раазличното при нея ще бъде, че няма да имаме ограничение на формата на картините, каквото имаме за общата Никулденска изложба, за да има място за изява на повече наши членове. Журито на изложбата през януари ще пречени и броя на участниците, и картините, които ще бъдат показани.

- Художничката Ода Жон скандализира с вечерята, обявена по-късно за пърформънс, която даде за отбрани гости в столицата. Нещо такова ли трябва да се случи в Бургас, за да се заговори за изкуство в морския град?

- Всеки различно вижда нещата. Тази колежка успя да постигне това, което искаше, въпреки че имаше много противоречиви и дори отрицателни мнения за изявата й, защото изкуството няма граници. Имало е доста по-крайни изяви в нашата област. Лично не виждам проблем, дори едно прасе да заколят в залата може да мине за изкуство, ако има какво да кажеш. Има немски автор, който рисува с кръв и прави доста груби изпълнения и това е много крайно, но той има обяснение за това, което прави. Аз лично не съм привърженик на този тип изяви, но ги приемам, защото всеки има право да се изяви, както намери за добре.

- Още нямате много опит като председател на Дружеството, но какви са Ви първите усещания за работата като човек, който е творец и трябда да стане администратор?

- Бях три мандата в Управителния съвет и около 15 години съм се занимавал със собствен бизнес и не ми е чуждо. Работата е специфична и не е най-приятната, но това е пътят и не може с магическа пръчка да се случат нещата.

- Вие имате занимания с деца. Какво им е най-интересно да рисуват и с каква техника?

- Те са много различни. Те са много интересни. Вижда се както се наредят, че едните са малки графици, другите се живописци. Едните работят по-пластично, другите по-експресивно. Опитвам се да ги насочвам, като минимално ги вкарвам в някакви граници, за да може всеки да намери себе си. Хубаво е да запазиш личността на детето. Въпреки че са малки се вижда темперамента им по рисунката.

- Колко часа работа с дете са Ви достатъчни, за да разберете дали има талант и какво го влече?

- Поне няколко посещения, за да може детето да се отпусне. Всеки използва различни цветове, за да се изрази. Те са отражение на големите художници. Когато тръгнат по академичния път, ако решат да се впуснат в това приключение на изкуството, този академизъм може да окаже за някой не толкова добро въздействие. Така или иначе, за да си професионалист трябва да научиш азбуката на рисуването иначе е трудно. Винаги си личи кой е академичен художник и кой не е. Има и примери за уникални художници, които не са завършили Академията, но са минали през различни курсове. По-важното е да се регламентира кой може да се назовава художник и творец и да ни се делегират повече права в създаването на облика на града. Всеки прави, каквото си иска. Всеки си мисли, че като има компютър може да бъде дизайнер. Компютърът е само средство, но е важно кой стои зад него. В миналото е било може би прекалено строго, защото да всяко табло, стенопис, пано е имало комисия, която одобрява всичко. Сега всеки слага, каквото иска и става страшно. Както един доктор не може да бъде лекар, ако няма определено образование. И при нас е така и ние убиваме хората по-малко, но по-друг начин. Душата на хората е важна за физическото тяло. Ние работим в тази посока. Има още какво да се желае. Това е като пожелание да ни използват за това, което сме учили и можем да направим. Имаме много талантливи колеги професионалисти в нашето Дружество и н.те са се доказали.

*С договор между Областна управа и Община Бургас залата на улица "Александровска" е прехвърлена на Общината, която от своя страна я предостави на Дружеството. То я ползва от години.