Боян Ботйов връчи приза на Добрина Топалова. Снимки Лина Главинова

Боян Ботйов връчи приза на Добрина Топалова. Снимки Лина Главинова

Добрина Топалова е 20-ия носител на националната награда на фондация "Христо Ботев" - "Даскал Ботьо Петков". Тя е старши преподавател по български език и литература в бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий". Наградата - плакет с образа на Ботьо Петков и грамота й бяха връчени от председателя на фондацията - Боян Ботйов на специална церемония в залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас.

По традиция всяка година носителят на националната награда се определя от номинираните преподаватели в една област. Тази година това е област Бургас. "Директорите на училищата от региона имаха възможност да изпратят предложенията за носител на наградата. Те се избират по определени критерии. Важното е учителят да има спечелени национални отличия, както и представянето на неговите ученици на състезания и олимпиади", каза пред "Черноморие" Виолета Илиева - шеф на Регионално управление на образованието в Бургас.

Грамоти имаше и за номинираните десет преподаватели, които са от десет учебни заведения в Бургас.

Участниците в церемонията имаха уникалния шанс да видят фототипно копие на "Четириевангелието на цар Иван Александър", която Регионална библиотека "Пейо Яворов" отскоро притежава. Това бе и специалния символичен подарък на библиотеката за учителите и поздрав в навечерието на празника - Деня на народните будители, който се отбелязва на 1-ви ноември.

Галерия