DSC_8565

DSC_8565

Добромир Панайотов: Продажбата на е-книги ще стигне 2%

- Това се дължи най-вече на популярността на марката в България. Като се каже "Хеликон" знака на равенство е книга. Имаме конкурентни фирми, които също продават електронни книги, но те са сравнително от скоро на пазара. Нашият сайт е най-посещаваният. На ден имаме около 12 и 15 000 влизания. Абсолютно таргетирана клиентела. Това са хора, които влизат в сайта, за да се информират, какво ново заглавие е излязло на пазара и за да си купят книги, не дънки например. Много голямо предимство при нас е, че електронните книги се появяват наравно с хартиените. Имаме много голяма база данни. Когато търсиш хартиена книга, там излизат и електронните варианти, колкото и малко да са те.

- Откога продавате електронни книги?

- От октомври миналата година.

- Колко заглавия имате?

- Около 500.

- Каква е литературата?

- Главно художествена. Има доста езотерика, приложна псилогия. Сега започват да се появяват учебни помагала, сборници по математика, по български език. Очаквам да се увеличат заглавията им с наближаването на кампанията след VII клас. Очаквам да се появат още 100-200 такива е-книги.

- Има ли български автори, чиито произведения се продават като е-книги?

- Има, да. Издателство "Корибри" предлага е-книги на родни автори, но засега няма все още много заглавия.

- Как си представяте в следващите няколко месеца пазара е-книги у нас?

- Тенденцията е в положителна. Продажбите вървят нагоре всеки месец. През октомври имаме 40 продажби, за ноември са 60, декември - 160. Продаваме все повече и повече. Не мога да направя прогноза в процентно отношение, но очаквам че ще минат 1% и да стигнат до 2%. Интерес има Той е заявен. Крачката, която трябва да направят издателствата е по-голяма.

- Хората, които за първи път чуват за е-книги, с какво устройство трябва да се снабдят, за да могат да ги купят и четат?

- Има различни устройства за четене на книги на пазара от мобилен телефон тип "Смарт фон" до таблети. Трябва да се прави разлика между електронна книга и какво е устройство за четене на електронна книга. Много хора говорят без да правят разлика между тях. Таблета е устройство за четена на книга. А електронната книга е самият файл.

- Каква е първоначалната инвестиция, която трябва да направи всеки, решил да чете е-книги?

- Първоначалната инвестиция е между 200-250 лева за обикновен четец. Този екран отразява светлината и не излъчва, и може да се чете без да натоварва очите, доближен е като цвят и контраст до хартията, има същата функционалност, помни докъде си стигнал, може да качиш много заглавия. Другото му предимство е, че не консумира много енергия. Батерията му издържа в рамките на 10 дни до 2 седмици зависи от това, колко време четеш. Тя отнема енергия, когато пренарежда текста на екрана.

- Каква е разликата в цената между книжната книга и електронната?

- Електронната излиза по-евтина с 30% от хартиената. Има издатели, които правят и до 50% отстъпка.

- Какви хора четат електронни книги?

- Четат със сигурност по-младото поколение и хора, които са на "ти" с техниката. Според мен това е някаква мода. Че има предимства, че натам върви тенденцията - така е. Но може би трябва да си се родил и да започнеш направо с такъв четец, за да свикнеш.

- Значи в близките години хартиената книга няма да си отиде?

- Винаги ще има хартиени книги. Октомври м.г. бях на Панаира на книгата във Франкфурт. Там говорих с представители на фирма с дейност като нашата, но в много по-големи размери. Те зареждат 5 500 книжарници с книги. Започнали са да продават електронни книги на едро. Попитах ги каква е разликата между книжна и електронна книга и те казаха - 2-3%. Но и в Америка нещата не са точно такива, каквито ги представят.