Доц. Мангъров (в гръб) бе засечен на вечерна разходка в Морската градина на Бургас

Доц. Мангъров (в гръб) бе засечен на вечерна разходка в Морската градина на Бургас

Доц. Атанас Мангъров е избрал Бургас за лятна ваканция. Доцентът бе "засечен" в гръб от репортер на "Черноморие" на вечерна разходка в Морската градина (на 11-ти август след 19.00 часа б.р.). Доцентът стана популярен в разгара на пандемията с COVID-19, когато се обяви против мерките, които Националния оперативен щаб за борба с корона вируса обявяваше. Според Мангъров, колкото повече хора се разболеят, толково по-бързо ще бъде изграден т.нар. стаден имунитет. Към такъв прибегнаха в Швеция, но резултатите от броя на положително регистрираните проби на хора с COVID-19 показват друго. В скандинавската страна са регистрирани до момента 83 455 случая, като починалите са 5 774. Информация за оздравелите няма.

И у нас броят на случаите рязко тръгна нагоре. И една от причините за това е неспазване на противоепидемичните мерки и трите Д-а, които Щаба обяви - дезинфекция, дисциплина, дистанция, както и липсата или наличието на занижен контрол. От 9-ти юли, когато беше отчетен у най най-високият, засега, брой - 330 души с положителна проба, тази цифра продължава да варира от 53 до 330. Според специалистите, вторият пък е достигнат и сега се излиза от платото.

 

*стаден имунитет - обществен имунитет или ) е форма на косвена защита от инфекциозни заболявания, която се проявява, когато голям процент от дадена популация са изградили имунитет към дадена инфекция, с което биват защитени и индивиди, които не са изградили такъв имунитет