През есента ще направим второ проучване, обясни доц. Велинов (на преден план). Снимки Черноморие-бг

През есента ще направим второ проучване, обясни доц. Велинов (на преден план). Снимки Черноморие-бг

Мъжете са с повече игг антитела спрямо жените. Това сочи част от резултатите от направеното мащабно епидемиологичното проучване сред 2 300 жители на общините Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Царево. То е направено в периода от 2-ри до 22-ри юни. Тестването е организирано от морските общини съвместно с Министерството на здравеопазването и е на стойност 30 000 лева. Пробонабирането на кръв бе направено от 150 служители на Регионалната здравна инспекция, от общините и доброволци. Методологията на проучването е на доц. Цветан Велинов - декан на Медицинския факултет на университета "Асен Златаров" в Бургас.

В проучването участваха по равен брой мъже и жени на възраст от 18 до над 60 години, разделени във възрастови групи. Те са избирани на случаен принцип като акцентът е бил - заетите в туризма предвид началото на активния сезон от 1-ви юли. Резултатите показват, че едва 0,95% от тестваните са "срещали" вируса и имат игг антитела. Като най-засегната е групата на над 60 години. От тези 0,95% с игг антитела преобладаващата част са мъже.

"Важното при проучването бе възрастта на хората, техния пол и какъв риск крие тяхното работно място. Едва 1/3 от участвалите в него обявиха в предварителната анкета, че имат симптоми подобни на тези при COVID - 19, но слез обработване на взетите им проби се оказа, че те не са боледували от корона вирус", каза пред "Черноморие" доц. Цветан Велинов. Според него, едва след като се направи следващото проучване през есента ще може да се говори, колко дълго време игг антителата, изградени при "среща" с вируса се пазят в тялото.

"Резултатите показват още, че мерките, които Бургас взе преди 4 месеци, за да съхрани семействата и поминъка си, са дали резултат. Това означава още, че чисто статистически тук е по-вероятно да пострадаш в пътен инцидент, отколкото да се заразиш с този вирус", допълни доц. Велинов.

"Това проучване касае и туризма по нашето Черноморие. То категорично доказва методически и научно, че в Бургас под 1 % от жителите са се докосвали до КОВИД - 19. В Бургас мерките бяха малко по-строги, за което бяхме и критикувани. Но, благодарение дисциплината на жителите на Бургас и на мероприятията, които организирахме по обезпечаване третирането с дезинфектанти на общи площи и транспортни средства, фактите са категорични. Благодаря на моите съграждани за спазването на мерките!", каза кметът на община Бургас Димитър Николов.

"Резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца. Трябва да запазим тези резултати добри, но не чрез непрекъснато и постоянно изследване, а чрез непрекъснато пазене на собственото и здравето на нашето семейство, а това става а дистанция, дезинфекция и всички останали необходими превантивни мерки", допълни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб.

"Какво доказва Бургас с това изследване? Първо - данните за хората, които са били с коронавируса, са сравними с тези от другите проучвания в страната, и са малко по-ниски, което говори за по-добро спазване на мерките в месеците февруари, март и април. Второ - няма голяма разлика между антителата на хората от местното население и тези, които работят в туризма, което е много добре. Това означава, че рисковете и за двете групи са по-малки. Трето - данните, които съобщи кметът, са от първа фаза на изследването. Втората ще бъде след сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма и срещащи се с хора, идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса. Четвъртото и най-важно нещо - познавам германците много добре, учил съм В Роберт Кох Институт, и мога да ви кажа - германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът. Първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух. Ей това ако осигурите, ще имате един хубав сезон, което искрено ви желая!", допълни проф. Тодор Кантарджиев - директор на Национален център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Той похвали за добрата работа доц. Цветан Велинов, който е бил негов докторант. Проф. Кантарджиев е рецензирал дисертационния труд на доц. Велинов. А двамата са работили и в Национален център по заразни и паразитни болести.

Бургас и морските общини чисти от COVID-19

Галерия