Пострадалият фоторепортер Борислав Пенков не се яви в съдебната зала. Снимка Архив Черноморие-БГ

Пострадалият фоторепортер Борислав Пенков не се яви в съдебната зала. Снимка Архив Черноморие-БГ

Състав на Районният съд в Бургас пусна под "домашен арест" Петър Б. обвинян за нападение над фоторепортера на вестник "Черноморски фар" Борислав Пенков. Прокуратурата поиска мярката му "задържане под стража" от временна да стане постоянна. Мотивите са, че обвинеяемия има присъда за участие в организирана престъпна група  и две висящи дела. Едното е за трафик и е под наблюдение на Районна прокуратура, другото е за проституция и е под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Петър Б. е обвинен за това, че на 26-и декември към 13.00 часа в Морската градина пред заведение, чиято сградата е собственост на общинската фирма БКС, по хулигански подбуди, е причинил на Борислав Пенков лека телесна повреда. Тя се изразява  в масивен отток и кръвонасядане в слабините, довела е до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, като му нанесъл два последователни удара с коляно в областта на слабините  – престъпление по чл.131 ал.1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Според държавното обвинение, Петър Б. е извършил деянието демонстративно и безпардонно.

Адвокатът на Биберов Димчо Тодоров заяви, че няма данни неговия клиент да се укрие, той доброволно се явил за изясняване на инцидента в полицията, случаят не е тежък, за да му се иска най-тежката мярка. Адвокатът допълни, че органите на разследването са се повлияли от обществената нагласа и от факта, че става въпрос за фоторепортер.
Прокуратурата обори твърденията му, като приложи показания на полицаите, дошли на място, че Петър Б. е бил там. Защитата му поиска парична гаранция.

Самият обвиняем заяви пред съда: "Не съм го удрял човека" и поиска да бъде пуснат у дома, защото има две малки деца.

Районен съд уважи искането, като го пусна под домашен арест, който той ще изпълнява на адрес в "Меден рудник", където живее, а не по постоянен адрес, който е в  комплекс "П.Р.Славейков".

От прокуратурата заявиха, че ще обжалват решението.