Художничката ще открие изложбата си на 25-и април в галерия Бургас. Снимки Николай Недев

Художничката ще открие изложбата си на 25-и април в галерия Бургас. Снимки Николай Недев

Дона Неделчева избра галерия "Бургас" да нареди 35-ата си самостоятелна изложба. Ямболската художничка ще открие експозицията си на 25-и април, сряда, от 18.00 часа. Тя показва пред морска публика изложбата "Непознато място", която включва 20 живописни платна - голям и малък формат.

Хувожничката гостува в галерията по покана на собственика и меценат Руси Куртлаков. Той кани за втори път ямболската авторка да гостува при него. През 2014-та година бе първата соло изява на Неделчева в "Бургас". След антракт от четири години Куртлаков отново кани майсторката на четката.

Бургаското гостуване на Дона Неделчева идва след София, където тя нареди 34-ата си самостоятелна изложба. От столичното гостува с експозицията "О" ("Опозиция") в Бургас тя показва картините "По пътя към К/Кабиле", "Наследство". За мото на бургаската си изложба Дона Неделчева избира "Непознато  място", защото самата авторка винаги се вдъхновява от мястото, което вижда за първи път или мястото, което е в нейното творческо въображение.

За Неделчева бялото платно е едно непознато място, което трябва да превърне в картина. В творбите си тя използва любимите си цветове - синьо, лилаво, маслено и петролено - зелено. Твърди, че обича студените цветове  и че може да се вдъхновява дори от едно цвете, от един лист. Продължава да се възхищава от морето и да смята, че то за нея е най-голямото предизвикателство. Макар че живее в древното Кабиле (Ямбол) Неделчева  боготвори морето, дори мечтае един ден да живее в Бургас.

Дона Неделчева завършва живопис във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". От 1985 г е член на Съюза на българските художници, секция "Живопис". Специализирала е в "Сите дез Арт" - Париж  през 1991 г. Била е уредник  на отдел "Живопис, графика и  чуждестранно изкуство" в Художествена галерия "Жорж Папазов" - Ямбол , а после и директор на културния институт. От години редовно участва в изданията националния конкурс "Приятели на морето" в Бургас.

Освен с оригиналните си и неповторими картини, колегите на Неделчева от Бургас и страната я свързват с портрета на поета Христо Фотев.

Галерия