Къщата на улица Морска № 4 е свързана с Апостол Карамитев. Снимки Лина Главинова

Къщата на улица Морска № 4 е свързана с Апостол Карамитев. Снимки Лина Главинова

Всяко семейство си има родова история към която следващото поколение прибавя по нещо. Фамилната памет неизбежно е свързана и с мястото, където предците и техните наследници пускат корени. Така житейската нишка на човек става неразривна част от паметта на родния му град.

Няма човек без минало и бъдеще. И градовете, също като хората, събират спомени за идните поколения. Някои отдавна отлежават под пелената на забравата. Други напират да бъдат разказани. Само къщите мълчаливо пазят спомените за своите обитатели. Някои все още съхранени, други отстъпили място на модерни кооперации.

Към която и къща да посегнеш, ще ти разкаже завладяваща приказка. Водени от желанието да съхраним паметта на Бургас тръгнахме по стъпките на домовете, в които са родени или живяли онези бургазлии, чиито имена остават изписани със златни букви в историята на морския град.

Ще ви поведем на едно вълнуващо пътешествие, в което, сигурни сме, че с интерес ще откриете познати къщи, покрай които често минавате без да знаете, че зад техните врати са се смели и плакали онези наши съграждани, които са обогатили родословното дърво на Бургас.

Има една улица в Бургас, която за много бургазлии е свързана с името на актьора Апостол Карамитев. Става въпрос за къщата в двора на улица "Морска" № 4. На лицевата страна на фасадата е поставена плоча, която напомня че тук е живял големият български актьор Апостол Карамитев. Къщата е купена от бащата на Апостол - Мильо Карамитев в 40-те години на миналия век. Там се настанява семейството на бай Мильо. "Това не е родната къща на чичо ми. Някога баба и дядо са живеели под наем в къща на улица "Антим Първи". В нея е роден Апостол", започва разказа си Донка - племенницата на Апостол Карамитев. Чаровната дама, която визуално много прилича на чичо си Апостол, е дъщеря на по-големия му брат - Асен, известен сред бургазлии като един от най-добрите и търсени фризьори в града през миналия век

"Родена съм на 9-и ноември 1944 година. На моя рожден ден през 1973 година почина чичо. С него имаме много силна връзка. Чичо ми е кръстник. Често сме ходили на гости на него и съпругата му актрисата - Маргарита Дупаринова. А след кончината му децата му - Маргаритка и Момчил, ми бяха поверени. Грижех се за тях в София", припомня Донка.

Всяко лято и през свободното си време Апостол Карамитев, съпругата му Маргарита Дупаринова и децата им гостували на семейството на брат му Асен в къщата на улица "Морска" № 4. Дори една от стаите на къщата на Асен - фризьора била своеобразен клуб на артисти, поети и художници. Тук са идвали, разговаряли и спорели за изкуство, театър, литература такива личности като Петър Слабаков, Вили Цанков, Иван Пейчев, Досьо Досев, връща лентата Донка. Тя си спомня последните срещи с чичо си. Тогава вече той е бил опериран, въпреки това е продължил да се снима във филма "Сватбите на Йоан Асен". Макар и с един бъбрек, Карамитев е изпълнил желанието на режисьора Вили Цанков да изиграе ролята, влизайки в студените води на Алдомировото блато. Именно това влошава здравословното му състояние. (След смъртта на Апостол Карамитев, снимките довършва актьора Коста Цонев б.а.).

"Когато чичо почина, Маргаритка бе на 15 години, а Момчил на 13 години. Той много ги обичаше и споделяше: "Когато се родят децата, нов живот започва". Чичо ми и Маргарита Дупаринова имаха силна духовна връзка. Те бяха се намерили и си пасваха. За мен чинка Маргарита беше духовната ми майка. Имам прекрасни впечатления от нея. Тя беше една широко скроена жена. От нея научих за йогата, за учението на Петър Дънов", развълнувано споделя Донка. За Апостол Маргарита Дупаринова е казвала: "Всички знаем, колко необикновен бе този бургазлия, българин, тракиец. Благодаря на съдбата, че съм била с него".

Любимият чичо гальовно я наричал Доче. Той е започнал да пише книга за рода Карамитеви. Апостол Карамитев бил колекционер на икони. В софийския му дом имало специална стая, където нареждал уникати. Един нелеп случай - пожар ги унищожил.

В разговора с Донка се включи и нейната дъщеря - Мара. Момичето, което изключително прилича на чичо си Апостол Карамитев, е чувало само за него. Тя се ражда 13 години  след неговата кончина. Мара припомни една случка, разказвана от дядо й Асен Карамитев. Двамата с брат си Апостол били на гости при баба си и дядо си в близко бургаско село. Тогава дядото обещал да даде 2 лева на този, които  може да имитира щастлив и тъжен човек. Басът спечелил малкият Апостол. Още тогава личали актьорските му способности. Въпреки това, през годините Карамитев е казвал, че брат му Асен има по- големи актьорски данни.

Семейството е свикнало минаващите покрай къщата на улица "Морска" № 4 да се спират и четат паметната плоча: "Тук е живял големият български актьор Апостол Карамитев".

За предните и настоящи поколения Апостол Карамитев остава, като един от най-големите български артисти. Изиграл десетки театрални роли и участвал в 19 български филми. В златния фонд на българската кинография ще останат ролите му в "Любимец 13", "Специалист по всичко", "Рицар без броня", "Бялата стая", "Двама под небето".

Бургазлии трябва да се гордеят, че са имали тъкъв съгражданин, дал много за българската култура.

Галерия