Заместник-министърът Николай Сиджимов (вдясно) дойде специално за участие в работната среща с бизнеса. Снимки Бургас без цензура

Заместник-министърът Николай Сиджимов (вдясно) дойде специално за участие в работната среща с бизнеса. Снимки Бургас без цензура

Доставчиците на горива, вносителите на материали от трети страни, авиокомпании ще имат квоти за емисии. Промените ще бъдат записани в Закона за изменение на Закона за ограничаване изменението на климата. Предстои той да бъде поставен на обществено обсъждане. Промените в него са свързани с новото европейско законодателство в областта на климата. Те бяха представени от Боряна Каменова - директор дирекция "Политика по изменение на климата" в рамките на работна среща "Политики и проблеми на прилагането на законодателството по околна среда в стопанския сектор", която се проведе в Бургас. Форумът се организира от бургаската Търговско-индустриална камара и събра представители на бизнеса в залата на Областна управа. Участниците във форума бяха приветствани от зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов и от областния управител Пламен Янев. В срещата участваха и Мария Минчева - зам.-председател на Управителния съвет на Българска стопанска камара, Явор Жеков - член на УС на Българска стопанска камара, домакините - Жорж Делериев - председател на ТИК - Бургас и Видка Вълчева - зам.-председател на ТИК, Павел Маринов - директор на Регионална инспекция по околната среда и водите и други.

Боряна Каменова представи две директиви, които са залегнали в новото законодателство, свързани с вредните емисии и авиацията. Според новите правила, ще се извършва енергиен одит на инсталациите с големи сцепления на енергия. Мерките, които ще се изпълняват в тази връзка трябва да бъдат и доказани в МОСВ.

Доставчиците на горива също ще трябва да кандидатстват за разрешителни по новата схема, които касаят механизма за вредните емисии. Той ще засегне и фирмите, които внасят стомана, желязо, цимент, торове, алуминий от трети страни в ЕС. От 2026 години тези фирми ще трябва да купуват сертификати като квоти за емисиите, които са вложени в тези материали. До 31-ви януари трябва да се извърши и първия доклад за вноса на тези стоки за период от 3 месеца назада. Доклади ще се правят на всеки три месеца, като ще има един годишен, който ще е обощаващ и ще се изпраща в Европейската комисия. Все още има някои неясноти по прилагането на този механизъм.

През 2026 година ще влязат в сила и безплатните квоти за възхдухоплавателите за покриване на разходите за керосин и устойчиви авиационни горива. 

Галерия