Трябва да се търси вариант за загърбване на тези разделителни линии и за бъдещото на страната ни, смята председателят на Движение Гергьовден. Снимка Архив Черноморие-бг

Трябва да се търси вариант за загърбване на тези разделителни линии и за бъдещото на страната ни, смята председателят на Движение Гергьовден. Снимка Архив Черноморие-бг

Драгомир Стефанов е роден в Бургас. Завършва Търговската гимназия в Бургас, тогава Икономически техникум. След това продължава образованието си в УНСС – София, откъдето има диплома за бакалавър и магистър по финанси. През 2011 година защитава докторантура. От 2012 година преподава в УНСС. От 2020 година е доцент в катедра „Недвижима собственост“ на същия университет и е главен секретар по социално – битови въпроси на студентите.

Инвестиционен консултант е към Комисия по финансов надзор от 2006 година. Има 15-годишен опит в фирма – инвестиционен посредник.

От две години е председател на Съвета на директорите на акционерно дружество, което се занимава с пропърти мениджмънт - управление на недвижими имоти.

Става член на партия „Движение Гергьовден“ през 2009 година. През 2022 година бе преизбран за председател на „Движение Гергьовден“.

 

 

- Г-н Стефанов, за четвърти пореден път се явявате на парламентарни избори съвместно с коалиция „ГЕРБ – СДС“. Как се стигна до това дълготрайно партньорство?

- Формално от тази година подписахме и официално споразумение за съвместно участие, не само на изборите, които предстоят на 2-ри октомври, но и за цял цикъл избори – парламентарни, местни, за Европейски парламент.

От няколко години участваме с дясната коалиция на България, а точно това е дясната центристка коалиция на страната. За тези избори нямаше съмнение кого да подкрепим, защото вън от съмнение е, че страната се намира в тежки кризи – политическа, икономическа, бежанска, военна. Ако някой е вадил България от тежки кризи, това са именно тези две партии – СДС и ГЕРБ. СДС от Лукановата и от Жан Виденовата зима, по тяхното време влязохме в ЕС и НАТО, а ГЕРБ последните 10 години се справя с последствията от световната и от бежанската кризи.

- Този път в листата на коалиция „ГЕРБ – СДС“ във Втори многомандатен избирателен район Бургас имате само един представител – Любен Дилов – син. Защо нямате други свои представители?

- Имаме силни участници на други места в страната – в София и във Варна. В Бургас решихме, че трябва да се концентрираме само върху основното си острие – нашият почетен председател Любен Дилов – син. Но сме убедени, че той ще направи много добри резултати и ще бъде за четвърти път народен представител от Бургас, избран с листата на тази коалиция.

- Миналата година бяхте кандидат за депутат от коалицията и имахте определени очаквания от резултатите от вота, които не се оправдаха. Ще успеят ли този път партиите, които влязат в новия парламент да съставят кабинет?

- Ако довърша отговора на предния Ви въпрос, защо аз не съм кандидат в Бургас, причините са служебни, поех доста ангажименти като преподавател в УНСС. Очакванията ми за това дали ще има правителство не са много високи. Иначе съм уверен, че ГЕРБ – СДС ще бъдем първа политическа сила и то с голяма преднина пред вторите, които не съм сигурен кои ще са – „Продължаваме промяната“ или „Възраждане“. До колко обаче ще успеят да се запълнят огромните разделителни линии, които последователно начертаха президента Румен Радев и в последствие лидерите на ПП и „Демократична България“ между естествени партньори в дясното и центристко пространство. В последните дни продължавам да виждам отново анти ГЕРБ кампания от страна на нашите опоненти, което за нас не е позитивна и печеливша кампания за България.

Погледнете програмите на останалите партии. Ние имаме програма, която в краткия си вариант е 140 страници, сбихме я на 7 – 8, за да е по-четивна от хората. Нашите опоненти има програма от страница – две. Нашите студенти биха написали по-смислена програма за извеждане на страната от кризата.

- Това че избирателите ще ходят за четвърти път до урните в рамките на една година ще се отрази ли на избирателната активност?

- Категорично. Нашите очаквания са, че избирателната активност е бъде най-ниската от 1990 година насам. Очакванията на социолозите са за 2,4 и 2,5 милиона избиратели, което ще бъде рекордно най-ниската избирателна активност. Със сигурност и следващият парламент ще бъде с по-ниска легитимност и представителност.

- Какво трябва да разбере избирателят, за да отиде и да даде своя глас на 2-ри октомври, за да има легитимно избрано правителство?

- Не знам каква е формулата повече избиратели да излязат и да гласуват. Но съм убеден, че противопоставянето на едни и други слоеве от обществото не е полезно за страна, но и изключително вредно. Напоследък се обръща срещу тези, които го артикулират.

Ако преди разделителните линии помагаха да те подкрепят, днес виждаме, че това действа в обратна посока. Хората са разочаровани и широката периферия на партиите спира да гласува. Точно тези разделителни линии консолидират твърдите ядра и това работи в наша полза. Неслучайно ГЕРБ – СДС с подкрепата на „Гергьовден“ ще бъдем първа политическа сила и ще бъдем на голяма дистанция. През последните седмици ние сме единствените, които не правим негативна кампания.

- При ниска избирателна активност най-облагодетелствани ще бъдат традиционните играчи – ГЕРБ, БСП, ДПС…

- Не знам какво значи да бъдат облагодетелствани, важно е дали накрая ще има правителство. Говорили сме си с ГЕРБ и СДС, че дали ще имаме 75 или 95 депутати какво значение има, когато добрата ни програма няма да има кой да я изпълнява. Трябва да се търси вариант за загърбване на тези разделителни линии и за бъдещото на страната ни.

Не мога да разбера нашите опоненти от „Продължаваме промяната“, че ако сега не се състави правителство през февруари хората ще ги гонят с лопатите по улиците, защото зимата ще бъде тежка и вината за това ще бъде изцяло тяхна.

Ние и в частност ГЕРБ, когато бяха на власт, носихме вина допреди година и половина. От година и седем-осем месеца управляват други субекти и не можеш да прехвърляш вина на друг.

Купаването и продаването на гласове е престъпление!