Профилът на проф. Герджиков до голяма степен съвпада с профила на човека, който ние си представяме за президент на Република България, каза Драгомир Стефанов - председател на Движение Гергьовден. Снимка Черноморие-бг

Профилът на проф. Герджиков до голяма степен съвпада с профила на човека, който ние си представяме за президент на Република България, каза Драгомир Стефанов - председател на Движение Гергьовден. Снимка Черноморие-бг

Драгомир Стефанов е роден преди 41 години в Бургас. Завършва Търговската гимназия в Бургас, тогава Икономически техникум. След това продължава образованието си в УНСС – София, откъдето има диплома за бакалавър и магистър по финанси. През 2011 година защитава докторантура. От 2012 година преподава в УНСС. ОТ 2020 година е доцент в катедра "Недвижима собственост" на същия университет и е главен секретар по социално – битови въпроси на студентите.

Инвестиционен консултант е към Комисия по финансов надзор от 2006 година. Има 15-годишен опит в фирма – инвестиционен посредник.

От две години е председател на Съвета на директорите на акционерно дружество, което се занимава с пропърти мениджмънт - управление на недвижими имоти.

Става член на партия "Движение Гергьовден" през 2009 година. През 2011 година е избран за организационен секретар по време на последния мандат на Любен Дилов – син като председател на партията. През есента на 2013 година е избран за председател на "Движение Гергьовден".

Той е член на Инициативния комитет, който издига за кандидат президент и вицепрезидент проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева.

- Г-н Стефанов, партия "Движение Гергьовден" избра да подкрепи на предстоящите избори независимия кандидат за президент проф. Анастас Герджиков. Защо се спряхте на тази кандидатурата?

- Изборът не беше труден, защото профилът на проф. Герджиков до голяма степен съвпада с профила на човека, който ние си представяме за президент на Република България. Ерудиран, човек от академичните среди, спокоен, с умерен тон, нещо което според нас много липсва в българската политика и в обществото. Трябва ни малко повече смиреност, малко повече диалог, малко повече готовност, не да поставяме разединителни линии, а да търсим обединителни тези и позиции за по-големи групи от хора в обществото. А защо не и политически партии да работят за добруването на нашия народ?

- Това, че през последните няколко предизборни кампании партия "Движение Гергьовден" е партньор на партия ГЕРБ изигра ли решаваща роля при избора на конкретния кандидат за президент?

- Решаваща роля, до колкото не противоречи на основната линия на коалиция "ГЕРБ – СДС". Ние проучихме кой ще застане зад кандидатурата на проф. Герджиков и когато установихме, че коалиционните ни партньори от ГЕРБ и СДС ще го подкрепят, това беше допълнителен елемент за това да вземем по-бързо решение.

При нас в "Гергьовден" последните 20 години генезисът на основните движещи лица и на част от ръководството е точно от академичните среди. Самият аз съм доцент в УНСС. Тук е моментът да кажа, че поканата да участвам в Инициативния комитет дойде в лично качество. Малко след като взех решението и се обяви състава на Инициативния комитет, предложих на Националния съвет на "Гергьовден" и взехме решение да подкрепим кандидатурата на проф. Герджиков и като партия.

- Откъде дойде поканата към Вас да участвате в Инициативния комитет на проф. Герджиков?

- Познавам проф. Герджиков от 2007 – 2008 година, когато беше директор на фонд "Научни изследвания". Тогава с колеги от УНСС кандидатствахме по един научен проект. Оттогава го познавам в лично качество. Следя неговото участие в обществено-политическия живот още от времето, когато беше зам.-министър на образованието. Иначе формално поканата дойде от бившия министър на образованието Красимир Вълчев, с когото се познавам от студентските си години, когато заедно учредявахме национално представителство на студентските съвети. Той е обсъдил моето име с проф. Герджиков и явно са стигнали до идеята Красимир Вълчев да ме покани да участвам в Инициативния комитет.

- В Инициативния комитет влизат ректори на университети, преподаватели като Вас. Някои политици видяха нещо лошо в смесването на образованието и политиката. До колко може висшето образование да се политизира и негови представители да участват в предизборни кампании?

- Освен ректори и представители на академичната общност, в Инициативния комитет участват и представители на студентските среди, в което не виждам нищо изненадващо – цялата академична общност да застава зад ректора на най-старото висше учебно заведение у нас и председател на Съвета на ректорите. Колкото до конкретния Ви въпрос. Законът забранява да се изразяват политически пристрастия вътре в университетите. Но трябва да признаем, че в всяко едно Народно събрание през последните 20 години, откакто аз следя политическия живот у нас, има представители на академичната общност. И няма нищо лошо в това.

Години наред винаги е имало представители от академичните среди и в БСП, и в ДПС, и това не е правило впечатление. Сега, когато не могат да намерят нищо срещу проф. Герджиков, говорят за политизиране на висшето образование. Аз не виждам такова нещо. Това са образовани хора. Всеки един от тях има своите политически пристрастия. Проф. Герджиков не е кандидат за депутат, той е кандидат за президент и това прави кандидатурата му надпартийна.

- В Инициативния комитет има представители на различни общности – артисти, музиканти, лекари, общественици. Прави впечатления, че в него влизат и хора, като Богдана Карадочева и Стефан Цанев, които изповядват десни идеи, които си привърженици на старото СДС. До колко хора, които са представители на дясното в този комитет дават ясен знак, че това е десният кандидат за президент?

- Споделям този тип разсъждения. Даже бих добавил и името на Милена Славова – емблеми на демократичните промени и десните идеи. От проф. Герджиков, който е кандидат за президент, не се очаква той да определя политиката на страната и следва да анализираме неговите качества. Той е човек на компромиса, диалогичен е.

Надявам се обществото да очаква от него да изгражда повече мостове между отделните политически сили.

Че има намигване към по-традиционно десните избиратели това е съвсем естествено имайки предвид, че другият основен опонент в президентската надпревара – настоящие президент Румен Радев, е определено считан за ляв кандидат.

- Какъв ще бъде ангажиментът на членовете на Инициативния комитет в предизборната кампания?

- Моите очаквания са и това, което съм декларирал като готовност, е да пътувам заедно с кандидата за президент или кандидата за вицепрезидент полковник Невяна Митева и да участват в срещи с представители на академичните среди, там където чувствам своята сила.

Сериозно обмислям дали да не се отдръпна от мястото, което ми е предложено в листата на коалиция "ГЕРБ - СДС" във Втори многомандатен избирателен район Бургас и да насоча усилията си в кандидат-президентската кампания.

- Изпреварихте въпроса ми. Участието Ви в Инициативния комитет означава ли, че няма да бъдете отново кандидат за депутат от Бургас?

- Нямам окончателен отговор. Ще го обсъдя с колегите от "Гергьовден", с колегите от Инициативния комитет и колегите от Бургас, които са ме номинирали. Ако съм кандидат за народен представители, това означава, че ще бъда много по-ангажиран в самия регион, което ще ме лиши от възможността да участвам по-сърцато в кандидат президентската кампания.

- Как ще коментирате факта, че проф. Герджиков още не беше обявил официално Инициативния комитет, който го издига, когато вече започнаха компроматните войни срещу него? Бяха изречени и след това опровергани неистини от страна на политици, в това число и на кандидат за президент?

- Не е нещо неочаквано. Виждаме, че последните две години много се повиши градусът на напрежението в българския политически живот. Може би президентът Радев беше с нагласата, че ще спечели служебно предстоящите избори. До преди няколко дни се очакваше едва ли не основният му опонент да бъде Луна. Сега ситуацията е различна, когато има срещу себе си силен и превъзхождащ го в много отношения кандидат. Знаех за стратегията, че ще се изчака с обявяването на номинацията и на членовете на Инициативния комитет, за да се скъси времето за компроматна война. Добрата новина е, че засега българският медиен живот отразява добре ситуацията. Бързо бяха опровергани неистините. Помните лъжите, които изнесе Татяна Дончева в една от националните телевизии. Когато си съшил с бели конци компромати, това са лесно доказуеми неща. Така от черен PR това стана плюс за проф. Герджиков, защото хората разбраха, че няма обвързаност на проф. Герджиков с политическа партия ГЕРБ и с бившия премиер Бойко Борисов.

Оттук – нататък трябва да си говорим за политика, не дали е обвързан с този или онзи. Президентът трябва да е обединител на нацията, я на да я разединява и да търси политически дивиденти.