Тази плоча беше боядисана в цветовете на украинското знаме минути преди тържествата по случай 3-ти март. Снимки Черноморие-бг

Тази плоча беше боядисана в цветовете на украинското знаме минути преди тържествата по случай 3-ти март. Снимки Черноморие-бг

Различен 3-ти март празнуваха днес жителите на Бургас. На фона на войната, която Русия води в Украйна провокациите не бяха изключени. И без такива не мина днешния национален празник, когато България отбелязва 144 години от Освобождението си от османско иго.

Провокация от привърженичка на Украйна пред Руския паметник в Бургас

Тържественото отбелязване на празника започна на площад "Атанас Сиреков" с издигане на националния флаг на България и на знамето на Европейския съюз и продължи с проверка на представителните части на военните формирования, които бяха строени там. На днешния празник представители на бургаското духовенство заедно с Агатополския епископ Иеротей отслужиха молебен за здраве и мир, заради събитията в Украйна. А малко по-късно пред Руския паметник извършиха заупокойна молитва за загиналите воини, оставили костите си на бойните полета по време на Руско-Турското война, която носи българското освобождение.

Минути преди тържествата да започнат пред Руския паметник се наложи да бъде почистена паметната плоча, монтирана на метри пред паметника. Тя е в памет на четирима съветски воини обезвредили мина край Поморие на 2-ри ноември 1944 година, които са погребани тук. Плочата бе боядисана в цветовете на украинското знаме - жълто и синьо по всяка вероятност от украинци, които така изразяват своето отношение към нахлуването на войските на Руската федерация в тяхната родина. А непосредствено преди да се съберат официалните лица, две жени се спречкаха. Едната развя украинското знаме под носа на членове на клуб "Русь", които се снимаха пред паметника заедно с почетния консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев. Другата държеше в ръка българското и руското знаме. Словесната престрелка между тях, в която бяха замесени и Украйна, и Русия, и националния празник на България, не ескалира след намесата на полицаите, които охраняваха събитието.

За разлика от предишни години, когато се изчитаха имената на всички официални лица, които поставяха цветя пред Руския паметник, този път тази част от сценария бе отрязана. Не бяха назовани нито представителите на държавната и местна власт, нито представителите на политическите партии, нито на клуб "Русь", нито на народно читалище "Ереван 2022".

На тържествата на площад "Атанас Сиреков" и пред Руския паметник бяха народни представители, областният управител на Бургас Стойко Танков, главният секретар на Областна управа Валентин Люцканов, председателят на ОбС Севдалина Турманова, общественият посредник Тодор Стамболиев, общински съветници, кметът на Бургас Димитър Николов, заместник-кметовете - Диана Саватева и Красимир Стойчев, директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, бившият областен управител на Бургас Мария Нейкова и други.

Галерия