Панихидата бе извършена в храм Света Богородица. Снимки Лина Главинова

Панихидата бе извършена в храм Света Богородица. Снимки Лина Главинова

Членовете на бургаското тракийско дружество "Странджа" почетоха паметта на екзарх Антим I. Тази година се навършват 130 години от смъртта му. Членовете на дружеството заедно с неговия председател Стефан Колев се събраха в църквата "Света Богородица", където бе извършена панихида за екзарха. След панихидата бе открита изложба в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей - Бургас с фотографии от житейския път на видния български духовник.

Антим I е първият български екзарх (от 1872), виден политик и общественик, останал в историята най-вече като защитник на идеята за независима Българска църква и за нейната роля като обединител на българите. Роден е през 1816 г. в Лозенград, Източна Тракия (днес град Къркларели в Турция).

Мисията му за налагане на независимостта на Българската църква го отвежда за кратко и в Бургас през 1872 г., където е посрещнат тържествено от българската общност в града.

Целият житейски път на екзарх Антим I е свързан с отстояване на българщината в Източна Тракия и след Освобождението продължава да търси начин за обединението и добруването на българския народ.

Галерия