Над 30 ученици участваха в първото събития на алея Журналист. Снимка Архив Черноморие-бг

Над 30 ученици участваха в първото събития на алея Журналист. Снимка Архив Черноморие-бг

Дружеството на журналистите и кореспондентите №33 - Бургас организира конкурс за изработване на табела за "Алея Журналист" в Морската градина. В конкурсът могат да участват студенти от I и II курс от филиала на Националната художествена академия в Бургас без ограничения в специалността, която изучават.
Условия за участие: кандидатите трябва да нарисуват проект за табела с име "Алея Журналист". Размерът на табелата е 60 см. по хоризонталната част и 40 см. по вертикалната.

Времетраене на конкурса - от 30-ти януари до 15-ти февруари 2020 година включително.

Проектите трябва да бъдат предадени във филиала на НХА. Най-добрият проект ще бъде определен от жури в състав - проф. Георги Янков – ректор на НХА, Веселина Илиева - главен архитект на Община Бургас, Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас. Победителят ще получи награда, осигурена от Дружеството на журналистите и кореспонденти №33 - Бургас. Името му ще бъде обявено на 2-ри март 2020 г.
Проектите на всички участници в конкурса ще бъдат подредени в изложба в залата на филиала на НХА в Бургас.

"Алея Журналист" започва вдясно от Пантеона, минава покрай Детския кът и излиза на алеята пред Летния театър в Морската градина. Тя бе именувана с решение на Общинския съвет от 28-ми април 2015 година. Докладната записка тогава бе подкрепена с 24 гласа "за", 2 "против" и 11 "въздържал се".

Първото събитие на "Алея Журналист" бе организирано от Дружеството на журналистите и кореспонденти №33 на 4-ти май 2019 година. То бе свързано с 125 години от създаването на Съюза на българските журналисти.