Ивелина Василева - член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите (в средата) беше лектор на конференцията заедно със Зорница Русинова (до нея). Снимки Авторът

Ивелина Василева - член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите (в средата) беше лектор на конференцията заедно със Зорница Русинова (до нея). Снимки Авторът

Басейнът на Дунав и Черно море са един от четирите водещи региони за Мисията на Европейската комисия във връзка с опазването на екосистемите и биоразнообразието. Другите три региона са басейнът на Балтийско и Северно море, басейнът на Средиземно море и Атлантическо и Арктическо крайбрежие. В тези региони ще бъдат разработени пилотни проекти, демонстрации, развитие и разгръщане на дейностите на Мисията към ЕК. Това обяви Ивелина Василева - член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите, в доклад, който изнесе в рамките на международната конференция "Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони". Двудневният форум, който започна в експозиционен център "Флора", се реализира в рамките на проект "Трансгранични региони си сътрудничат за син растеж". Партньор от българска страна е университет "Проф. д-р Асен Златаров", а от турска - Тракийският университет в Одрин. Във форума участват учени от университети и институции от цяла България, Турция и Хърватия.

В първия панел на конференцията лектори бяха Ивелина Василева и Зорница Русинова - председател на Икономическия и социален съвет на България.

Участниците във форума бяха поздравени от ректорът на университета проф. Магдалена Миткова. Чрез онлайн връзка от Букурещ се включи и Милен Обретенов - представител на МРРБ, отговарящ за трансграничните програми. "Синята икономика и опазване на околната среда са важни политики на двете държави. Трябва да подготвим стратегическия проект и те да намерят отражение в трансграничната програма. Важно е участието на младите хора в проектните инициативи. В програмния период 2021-2027 година тази тема в широко застъпена", каза Милен Обретенов. Според него трябва да се разшири обхвата на традиционните мерки и да се включи борбата с климатичните промени. "Трябва да въвлечем местния бизнес в икономиката на оползотворяване на сътрудничеството. Нашата страна участва в управлението на три програми и в още 9. Трябва да насърчим местните общности и икономика, за да оползотворим възможностите", каза още Обретенов.

"Как да възстановим нашите океани и води? 40% от населението на Земята или 3 млрд души разчитат на моретата и океаните за своето съществуване. 80% от световната търговия се извършва по море. Риболовът и отглеждането на аквакултури допринасят към световната икономика със 100 млрд долара, а в този сектор са заети близо 260 млн. души. В Европейския съюз Синята икономика представлява близо 5.4 млн. работни места и генерира общ брутен продукт в размер на 650 млрд евро на година", каза по време на доклада си Ивелина Василева. Тя представи и основните стратегически цели на Мисията, като главната е опазване на океаните и моретата до 2030 година.

Галерия